sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiVictor Becali poate fi eliberat condiționat

Victor Becali poate fi eliberat condiționat

Victor Becali poate fi eliberat condiționat, a decis Tribunalul Ilfov, după ce acesta fusese condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare. Pedeapsa a primit-o în dosarul în care a fost condamnat împreună cu fratele său Ioan, după ce i-au dat mită de 200.000 de euro fostei judecătoare Geanina Terceanu.

Tribunalul Ilfov a respins ca nefondată contestaţia formulată de DNA împotriva deciziei luate de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti la începutul lunii septembrie.

În noiembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat  pe:

Ioan Becali – 7 ani şi 4 luni de închisoare,

Victor Becali –  5 ani şi 8 luni,

Cristian Borcea –  7 ani şi 10 luni şi

Geanina Terceanu –  5 ani şi 6 luni.

Cu toții au fost condamnați în dosarul privind mita de 195.000 de euro primită de Terceanu când era judecător la Tribunalul Bucureşti pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul transferurilor de jucători.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în februarie 2016, pe Geanina Terceanu pentru luare de mită, pe cei trei oameni de fotbal pentru dare de mită şi pe cei doi avocaţi pentru mărturie mincinoasă.

Procurorii au notat că, în cursul lunii februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul în care Borcea şi fraţii Becali fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală privind transferurile unor jucători.

Terceanu a pronunţat, pe 3 aprilie 2012, în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora, achitare pronunţată în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”).

Mită, bani de-o casă

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie, magistratul ar fi primit, în intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro, din care 185.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali, iar 10.000 de euro de la Cristian Borcea.

Din banii primiţi, magistratul a folosit 56.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe.

Hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată, în 12 noiembrie 2012,  printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti. Instanța a dispus pedepse între 3 şi 8 ani de închisoare, în cazul inculpaţilor. Ioan Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare, iar Victor Becali şi Cristi Borcea, la câte 7 ani.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei. ÎCCJ a motivat atunci că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute și nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare:

Cristian Borcea – 6 ani și 4 luni

Ioan Becali – 6 ani și 4 luni

Victor Becali – 4 ani şi 8 luni

Gheorghe Copos – 3 ani şi 8 luni

Mihai Stoica – 3 ani şi 6 luni

Gheorghe Neţoiu – 3 ani și 4 luni

Jean Pădureanu – 3 ani și 4 luni

Gheorghe Popescu – 3 ani, o lună şi zece zile

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate