duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiVigoarea lui Putin, sub lupă: Nu e chiar un ”cadavru”, dar e...

Vigoarea lui Putin, sub lupă: Nu e chiar un ”cadavru”, dar e foarte obosit (Proekt)

În timp ce Vladimir Putin se pregătește să candideze pentru al cincilea mandat prezidențial, la alegerile din martie, câțiva jurnaliști de investigație ruși au analizat în detaliu comportamentul public al liderului de la Kremlin și spun că acesta ar fi unul bizar și că dictatorul ar fi ”foarte obosit”.

”Foarte pe scurt: nu este un ’cadavru la morgă’ (așa cum susținuse analistul politic Valeri Solovei în data de 26 octombrie, când a anunțat moartea lui Putin pe Telegram). Dar este foarte obosit, de propriul său popor”, este concluzia jurnaliștilor de investigație ruși grupați sub numele Proekt, informează Ukrainska Pravda.

Aceștia au analizat cu atenție toate evenimentele și prestațiile lui Putin din ultimul an. Bilanțul arată că el a apărut doar 147 de zile în public (adică mai puțin de 5 luni din ultimele 12).

Ianuarie a fost luna cu cele mai puține apariții – doar 7 zile. În restul timpului, Putin a rămas la reședința sa și nimeni – niciun jurnalist sau oficial, nici măcar dintre politicienii loiali lui – nu a fost primit acolo, susțin cei de la Proekt.

Investigatorii au mai tras concluzia că președintele rus tinde să alterneze episoade de intensă activitate publică cu lungi perioade de absență.

De exemplu, el a participat la 4 evenimente importante pe 28 septembrie, după șase zile în care nu l-au văzut decât cei mai apropiați colaboratori. De asemenea, a mai avut o ieșire publică pe 29 septembrie, dar a dispărut apoi timp de 3 zile.

Proekt mai remarcă faptul că multe dintre întâlnirile cu membrii cabinetului de la Kremlin par a fi fost înregistrate de cameramanul personal.

O altă anomalie care sare în ochi este și faptul că la foarte multe întâlniri Putin vrea să păstreze distanța față de alți oameni, deși există și alte ocazii la care preferă să intre în mulțime.

În intervalul analizat, noiembrie 2022 – octombrie 2023, Vladimir Putin a participat la 521 de evenimente publice:

  • În 43% a stat la distanță
  • În 36% a cerut carantinarea tuturor participanților
  • În 21% a interacționat direct cu oamenii, fără carantinare obligatorie

”Uneori, distanțarea lui ia forme uimitoare. Am aflat că la multe forumuri un gărduț este literalmente pus pe scenă, în fața președintelui, separându-l de audiență. Iar uneori chiar și afară interlocutorii sunt obligați să stea în spatele unei linii roșii trasate la 10 metri depărtare de el”, mai scrie sursa citată.

Foto: Proekt
Foto: site Proekt

Și totuși, în 21% dintre cazuri, Putin s-a comportat normal, de exemplu în timpul vizitelor internaționale sau după anumite evenimente dramatice, cum ar fi moartea liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Membrii echipei Proekt reamintesc că acest comportament i-a făcut pe unii comentatori să sugereze că Putin ar avea o sosie.

Iată cum este descris un incident petrecut la Kremlin în data de 5 aprilie 2023.

”În timpul ceremoniei la care mai mulți ambasadori străini își prezentau scrisorile de acreditare, Putin a intrat într-o stare de confuzie chiar în timp ce își ținea discursul și  apoi a părut că, un timp, nu înțelege că ambasadorii vin spre el pentru a-și prezenta documentele.

Era clar că nu știa ce să facă și se uita confuz peste hârtiile lui. Nu era nimeni care să-l ajute, deoarece el stătea singur într-o parte a vastei săli Alexandru, din Kremlin, cu ambasadorii, în timp ce ministrul de Externe Serghei Lavrov și consilierul prezidențial Iuri Ușakov stăteau în cealaltă parte. Șeful statului i-a cerut cu disperare ajutor lui Lavrov. Dar avea nevoie de un microfon pentru ca ministrul să-l audă. Așa că toată lumea a auzit întrebarea președintelui: ’Asta e tot?’ Când ministrul a dat din cap, președintele a anunțat încheierea prematură a evenimentului.”

Foto: Proekt

Conform informațiilor analizate, cei care petrec cel mai mult timp cu Putin sunt gărzile de corp, doctorii și purtătorii ”valizei nucleare”.

Observația este legată de un eveniment care a avut loc înaintea perioadei analizate. Câțiva medici l-au însoțit pe Putin la întâlnirea cu liderul nord-coreean Kim Jong-un din aprilie 2019, alături de purtătorul ”valizei nucleare”.

Foto: Proekt

Cei identificați sunt : 1. Igor Yesakov, medic ORL. 2. Dmitry Shumeiko, purtătorul ”valizei nucleare”; 3. Yevgeny Selivanov, oncolog 4. Roman Rotankov, neurolog.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a anunțat vineri că alegerile prezidențiale de anul viitor vor avea loc, în premieră, pe parcursul a trei zile, în perioada 15-17 martie.

Anterior, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu are ”niciun dubiu că Vladimir Putin va câștiga alegerile”, însă tot el a afirmat că viitorul lider al Rusiei va fi ”la fel” ca Putin sau ”cineva diferit, dar tot asemănător lui Putin”, informează sursa citată.

Analiștii de politică externă se așteaptă ca Vladimir Putin să își anunțe oficial candidatura la conferința de presă anuală, programată pentru data de 14 decembrie. Kremlinul a transmis public că numeroase voci importante îi cer lui Putin să mai candideze o dată.

De exemplu, președintele Consiliului Popular al Republicii Populare Donețk, Artem Zhoga, i-ar fi cerut direct să candideze din nou, iar președintele rus ar fi fost de acord, relatează TASS.

Mai mult, vineri, la o întâlnire oficială cu ofițeri participanți la conflictul din Ucraina, Putin a confirmat intenția sa în fața camerelor de filmat. ”Voi candida la președinție. În alte vremuri poate aș fi avut alte gânduri în această privință. Dar înțeleg că astăzi nu există altă opțiune”, a spus el, conform Euronews.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate