sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAdministrație publicăVinieta Oxigen: ALDE ia apărarea mașinilor pe GPL

Vinieta Oxigen: ALDE ia apărarea mașinilor pe GPL

Vinieta Oxigen este tot mai discutată de către consilierii Primăriei București, iar astăzi, a venit rândul celor din ALDE să ceară noi amendamente. Printre cererile consilierilor ALDE, cel mai important este includerea pe lista autovehiculelor exceptate de la restricţii a maşinilor cu masă mai mică de 5 tone cu motorizări, care utilizează combustibil tip GPL.

„Definirea aşa-numitului inel median al Capitalei ca Zonă de Acţiune pentru Calitatea Aerului şi restricţionarea accesului autovehiculelor cu normă de poluare până la Euro 4, prin impunerea achitării contravalorii vinietei Oxigen, sunt măsuri pe care administraţiile locale din mari oraşe ale Uniunii Europene le-au adoptat pe scară largă în ultimii 10 ani. În aceste oraşe, măsurile de acest tip şi-au dovedit din plin eficienţa, aerul devenind mult mai respirabil în zonele vizate de restricţii. În acelaşi timp, consilierii ALDE consideră că proiectul de hotărâre al CGMB comportă mai multe amendamente, dintre care cel mai important ni se pare includerea pe lista autovehiculelor exceptate de la restricţii a maşinilor cu masă mai mică de 5 tone cu motorizări care utilizează combustibil tip GPL”, spun oficialii ALDE București.

Potrivit tuturor studiilor efectuate la nivelul Uniunii Europene, motoarele GPL sunt cu până la 96% mai puţin poluante decât motoarele diesel şi cu până la 68% mai puţin poluante decât cele pe benzină.

„În opinia noastră, acest set de măsuri necesare îmbunătăţirii aerului ar fi putut fi amânat până după încheierea lucrărilor la unul dintre proiectele importante menite să degreveze traficul din Bucureşti – extinderea integrală la patru benzi a actualei linii de centură. Considerăm că măsurile restrictive ale administraţiei trebuie să urmeze unor alternative realizate în practică şi de care cetăţenii beneficiază în acel moment. Totuşi, ţinând cont de situaţia în care se află România la nivelul Uniunii Europene (declanşarea, în anul 2011, a procedurii de infringement pe calitatea aerului), consilierii generali ai ALDE vor vota proiectul de hotărâre cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020”, mai spun cei din ALDE. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate