sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiCazurile de violență domestică vor avea procedură clară pentru polițiști

Cazurile de violență domestică vor avea procedură clară pentru polițiști

Gestionarea cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti este integrată într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne. 

„Proiectul cuprinde o serie de dispoziţii ce stabilesc structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care sunt competente să realizeze intervenţia la evenimente de violenţă domestică. Întrucât Poliţia Română are deja moduri de intervenţie bine stabilite, prin propunerea de ordin prezentată alăturat s-a urmărit ca aceste modalităţi să fie adaptate la particularităţile cazurilor de violenţă domestică, fără a necesita antrenarea unor resurse suplimentare”, potrivit referatului de aprobare. 

Ordinul va reglementa procedura de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică, cooperarea cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, procedura de emitere şi de punere în executare a ordinului de protecţie provizoriu. 

Astfel, intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică ar urma să se desfăşoare ca urmare a sesizărilor realizate de persoanele implicate, de persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă sau de alte persoane, dar şi din oficiu.

Procedura în cazuri de violență domestică

În cazul sesizărilor formulate în scris, poliţistul care preia sesizarea va gestiona intervenţia şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. 

Poliţiştii care intervin vor lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi eliminarea riscurilor imediate, iar dacă se impune vor solicita intervenţia echipelor medicale. În vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii vor evalua situaţia de fapt pe baza unui formular de evaluare a riscului. 

„În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu (…). Ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis chiar în lipsa acordului victimei, dacă în urma evaluării riscului de către poliţist rezultă necesitatea emiterii acestuia”, se mai prevede în proiect

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate