marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiViorica Dăncilă a scăpat de dosarul de înaltă trădare

Viorica Dăncilă a scăpat de dosarul de înaltă trădare

DIICOT a clasat dosarul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare. Acum, premierul poate respira ușurat, mai ales că în urmă cu câteva luni afirma în fața camerelor că „Orice om îi este teamă de o plângere penală”.

Clasarea dosarului de înaltă trădare pentru premierul Viorica Dăncilă, că s-a demonstrat că a fost un denunţ calomnios al liderului PNL Ludovic Orban, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

„S-a demonstrat încă o dată că a fost un denunţ calomnios, din punctul meu de vedere, al liderului Ludovic Orban. Cred că demonstrează modul în care încearcă să denigreze Guvernul neavând argumente şi apelând la Justiţie. În mod normal, întrebarea era când se clasează, nu dacă. Din punctul meu de vedere, este un denunţ calomnios în care şi-a demonstrat limitele Ludovic Orban. Mai departe vedem ce va hotărî doamna prim-ministru. Cred că atunci când nu ai argumente, apelezi la Parchet, pentru că nu ştii ce să spui. Ludovic Orban prin acest denunţ şi-a demonstrat adevăratele calităţi de lider politic”, a declarat Florin Iordache, citat de Agerpres.  

Înaltă trădare sau infracțiune cu bună știință

Pe de altă parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat că liderul PNL Ludovic Orban a comis o infracţiune cu bună ştiinţă când a făcut plângerea penală de înaltă trădare la adresa premierului, susţinând că acesta ar trebui să fie sancţionat. 

”Eu m-am mai exprimat în acest sens demult şi spuneam că este evident că nu poate să existe trădare pentru că, conform definiţiei acestei infracţiuni, trebuia să intre în legătură cu o putere străină în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului şi că, din această definiţie, era evident că acest lucru nu putea să existe”, a mai spus Nicolicea.

El a spus că Ludovic Orban ar trebui sancţionat pentru că a indus în eroare organele judiciare. 

„Asta s-ar încadra la infracţiune comisă de data aceasta de domnul Orban şi anume inducerea în eroare a organelor judiciare. Atunci când faci o sesizare penală cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală, în cazul nostru trădarea, de către o anumită persoană, în cazul nostru făcea referire la doamna premier, cunoscând că aceasta este nereală şi dacă citeşte cineva definiţia e evident cunoaşte că e nereală, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă”, afirmă Nicolicea.

La sfârşitul lunii iunie procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem, în dosarul deschis după ce Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Vioirca Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei din Israel.

„Aceste posibile infracţiuni care s-ar fi putut comite prin faptele lor sunt: transmiterea de informaţii cu caracter secret, care nu sunt destinate publicităţii, infracţiune prevăzută în Codul Penal, avem o infracţiune prevăzută în legea răspunderii ministeriale şi anume faptul că doamna Dăncilă a nu a informat preşedintele. Refuzul de a pune la dispoziţia preşedintelui informaţii, mai ales atunci când este vorba de luarea unor decizii care pot să afecteze interesele de stat constituie infracţiune. De asemenea, călcarea în picioare a Constituţiei prin scoaterea completă a preşedintelui din tot spaţiul procedural legat de memorandum poate să îmbrace forma unei infracţiuni care este infracţiunea definită de uzurpare de funcţie”, declara Orban, după depunerea plângerii.

DIICOT a clasat dosarul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare, în legătură cu memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Potrivit unui comunicat al DIICOT, dosarul a fost închis deoarece faptele nu există. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate