miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneWashington: Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile din Georgia din ultimele ore

Washington: Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile din Georgia din ultimele ore

Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile din Georgia din ultimele ore, a declarat marţi Departamentul de Stat, după ce poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din centrul capitalei Tbilisi, ca urmare a sprijinului inițial acordat de parlament  pentru un proiect de lege privind „agenţii străini”, relatează agențiile Reuters și Agerpres. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat reporterilor că Statele Unite vor continua să monitorizeze situaţia din Georgia şi a spus că protestatarilor paşnici ar trebui să li se permită să exercite acest drept în mod paşnic.

Poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari marţi în centrul Tbilisi, după ce parlamentul şi-a dat sprijinul iniţial unui proiect de lege privind „agenţii străini”, despre care criticii spun că reprezintă o schimbare autoritară, inspirată de Kremlin, care pune în pericol speranţele ţării de a adera la Uniunea Europeană.

Legea, susţinută de partidul de guvernământ Visul Georgian, ar urma să ceară oricărei organizaţii care primeşte peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi străini” în caz contrar riscând amenzi substanţiale.

Criticii afirmă că situaţia aminteşte de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidenţa.

„Am venit aici pentru că ştiu că ţara mea aparţine Europei, dar guvernul meu nu înţelege asta”, a spus protestatarul Demetre Şanşiaşvili, în vârstă de 30 de ani.

„Suntem aici pentru a ne proteja ţara pentru că nu vrem să facem din nou parte din Rusia”, a adăugat el, referindu-se la aproape două secole petrecute Georgia ca parte a Imperiului Rus şi a Uniunii Sovietice.

Anterior, legea trecuse confortabil în prima lectură în Parlament, au informat mass-media din Georgia.

Unii dintre protestatarii adunaţi în faţa clădirii Parlamentului purtau steaguri georgiene, ale Uniunii Europene şi ale SUA şi scandau, adresându-se politicienilor din interiorul legislativului: „Nu legii ruse” şi „Sunteţi ruşi”.

Rusia este privită ca inamic de mulţi georgieni, după ce Moscova i-a susţinut pe separatiştii din regiunile georgiene separatiste Abhazia şi Osetia de Sud în anii 1990. Sute de mii de georgieni continuă să fie strămutaţi în interiorul ţării după mai multe accese de conflict etnic sângeros.

Vorbind la Berlin mai devreme în cursul zilei de marţi, prim-ministrul georgian Giorgi Garibaşvili şi-a reafirmat sprijinul faţă de lege, spunând că prevederile sale întrunesc „standardele europene şi globale”.”Viitorul ţării noastre nu aparţine şi nu va aparţine agenţilor străini şi servitorilor ţărilor străine”, a spus el.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a declarat, după proteste, că anulează întâlnirile din timpul vizitei sale în Statele Unite şi că pregăteşte un discurs adresat poporului georgian, conform unei declaraţii a biroului său. Salome Zurabişvili, care a candidat pentru această funcţie din partea formaţiunii Visul Georgian, a declarat că se va opune legii, despre care spune că pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE. Parlamentul georgian poate trece însă peste vetoul ei.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate