vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAgenda ZileiS-a dat lege specială pentru ca Insula Belina să aibă scutiri de...

S-a dat lege specială pentru ca Insula Belina să aibă scutiri de taxe

Proiectul de lege care permite scutiri de taxe sau reduceri de taxe, pentru terenurile şi construcţiile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică a fost adoptat de Camera Deputaților. Liberalii și USR-iștii au criticat acest proiect. 

Adică acest proiect a fost creat cu dedicație pentru cei care gestioneaza Insula Belina și alți apropiați ai anumitor parlamentari. Proiectul de lege a trecut cu 177 de voturi „pentru” și 85 de voturi „împotrivă”. 

Legea cu dedicație a fost inițiată de senatorul PSD Şerban Nicolae și instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice autorizate, fiind avute în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activităţi se aplică TVA redus la 5%. 

Insula Belina va avea scutiri de taxe 

Astfel că, „terenurile proprietate publică sau privată care fac obiectul acestei legi sunt insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică”, se arată în proiect.

Terenurile se transmit în domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplică în mod corespunzător şi construcţiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt destinate exclusiv activităţilor economice. 

Regimul fiscal derogatoriu se aplică corespunzător terenurilor concesionate de către unităţile administrativ-teritoriale dacă sunt utilizate exclusiv pentru activităţile economice.

Activităţile economice ce se pot autoriza pe aceste terenuri sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi servicii conexe acestora. 

TVA redusă la 5%

Acestor terenuri li se aplică cota redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi servicii:

  • serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare;
  • transportul de persoane şi al bagajelor acestora;
  • prestarea de servicii furnizate pentru curăţarea străzilor, colectarea şi tratarea deşeurilor menajere, altele decât cele prestate de instituţiile publice;
  • livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană.

Aceste prevederi se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare datei consultării Comitetului pentru TVA din cadrul Comisiei Europene. 

Jocuri de noroc pe insule

Proiectul mai prevede ca jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009.  

Autorităţile publice locale pot adopta măsuri administrative, scutiri şi alte facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, care să contribuie la stimularea investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice, în condiţiile prezentei legi. 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate