miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAdministrație publicăA început campania electorală 2019! Să vedeți acum promisiuni ridicole!

A început campania electorală 2019! Să vedeți acum promisiuni ridicole!

A început campania electorală 2019 pentru alegerile prezidenţiale, în cursă fiind înscriși 14 candidaţi la funcţia de președinte al României

Printre candidaţi se numără actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, şi premierul Viorica Dăncilă, care nu va mai sta foarte mult în scaunul de premier, actorul Mircea Diaconu, independent susținut de două partide, Dan Barna cu un mare PLUS la USR și alții. 

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea pe buletinele de vot este următoarea:

 1. Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal,
 2. Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară,
 3. Dan Barna – Alianţa USR-PLUS,
 4. Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România,
 5. Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat,
 6. Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională,
 7. Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc,
 8. Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie,
 9. John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română,
 10. Mircea Diaconu – Alianţa UN OM,
 11. Bogdan Marian-Stanoevici – independent,
 12. Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste,
 13. Viorel Cataramă – Dreapta Liberală,
 14. Alexandru Cumpănaşu – independent. 

Potrivit regulilor campaniei electorale, aceasta se asigură prin serviciile publice şi private de radio şi televiziune. Candidaţii beneficiază de timp de antenă gratuit la posturile de radio şi televiziune publice şi private şi de timp de antenă contra-cost.

„E asigurată obligatoriu partea de timp de antenă gratuit, astfel încât să fim siguri că toţi candidaţii vor avea acces în acelaşi fel şi la radio, şi la televiziune. Timpii de antenă contra-cost, potrivit legii, se asigură candidaţilor – în momentul de faţă avem doi candidaţi independenţi – şi formaţiunilor politice care susţin candidaţii în această competiţie, celor 12 formaţiuni politice, astfel încât să ne asigurăm că va exista o unitate de măsură pentru toţi competitorii electorali”, a declarat preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Se schimbă regulile pentru camania electorală 2019 

De asemenea, se schimbă regulile de finanţare şi de publicitate a campaniei electorale.

„Legislaţia privind finanţarea campaniilor şi partidelor politice spune clar care materiale de propagandă pot fi utilizate în perioada campaniei electorale. Drept urmare, ce nu e permis a finanţa nu e permis a utiliza, deci aceste mesh-uri, bannere, prisme nu mai pot fi ţinute în spaţiul public de la noapte. Toate plângerile şi sesizările se pot face la nivelul birourilor electorale judeţene, deoarece ei supraveghează desfăşurarea campaniei la nivelul fiecărui judeţ, în străinătate – condiţii specifice pentru statele gazdă, dacă le permit în anumite condiţii organizarea unei campanii electorale, dar în ţară nu e permis acest tip de afişaj care e acum pe domeniul public”, a mai spus șeful AEP.

Mai mult, AEP, a finalizat delimitarea, numerotarea şi stabilirea sediilor celor 18.748 de secţii de votare din ţară organizate cu ocazia alegerilor pentru preşedintele României din anul 2019.

Pentru votul în afara țării au fost organizate puțin este 700 de secții. 
Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără:

 • Spania (148),
 • Italia (142),
 • Germania (84),
 • Marea Britanie (73),
 • Franţa (48),
 • SUA (38),
 • Republica Moldova (36),
 • Belgia (23),
 • Olanda (22),
 • Irlanda (16),
 • Danemarca (12),
 • Austria (11),
 • Grecia (11),
 • Portugalia (9),
 • Elveţia (8).

Campania electorală 2019: votul în diasporă 

Alegerea preşedintelui României în diaspora va avea loc pe parcursul a trei zile, pentru fiecare tur de scrutin, anume 8, 9 şi 10 noiembrie – pentru primul tur şi 22, 23 şi 24 noiembrie – pentru al doilea tur. De asemenea, românii din străinătate care s-au înregistrat online pot vota şi prin corespondenţă. Potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro, 43.003 de români stabiliţi în altă ţară au ales această variantă.

În data de 10 noiembrie, în România vor avea loc alegeri prezidenţiale. Mandatul şefului statului este de cinci ani. Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile legii.

Foto: Digi 24

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate