sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiUSR: Educaţia în România, plină de abrambureli pe bandă rulantă

USR: Educaţia în România, plină de abrambureli pe bandă rulantă

Subfinanţarea cronică continuă în Educaţie, care este tot mai plină de abrambureli pe bandă rulantă, este de părere, deputatul USR, Cristina Iurișniți. „Cu o întârziere inadmisibilă de două luni, săptămâna viitoare va intra în dezbatere bugetul consolidat pentru anul 2019. Educaţia are un buget mărit cu 46, 7%, adică de la 2, 98% , am ajuns la 3,1% din PIB. Subfinanţarea cronică continuă!”, spune deputatul.

Perseverăm să fim ultimii din Europa în privinţa interesului şi investiţiei în educaţie! Banii se vor duce pe salariile profesorilor rechizite pentru elevi şi pe cele 1000 de grădiniţe sportive private propuse de Țiriac Guvernului şi aprobate deja.
„Prin urmare vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru aceste grădiniţe sportive fără un studiu de impact, fără consultări publice din perspectiva priorităţilor! De asemenea, prin această decizie este depăşit pragul de 200.000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat conform articolului 17 din Tratatul U.E. Unde sunt cele 2500 de creşe şi grădiniţe publice promise în Programul de Guvernare?”, mai spune Iurișniți.
Potrivit ei, PSD a finalizat 2 ȘCOLI din 539 de şcoli asumate, doar o grădiniţă din cele 876 promise prin PNDL 2.
„Să arunci 500 de milioane de euro pe grădiniţe cu profil sportiv este o decizie care va accentua segregarea, sărăcia, în niciun caz incluziunea şi echitatea! Educaţia tuturor copiilor noştri ar trebui să fie o prioritate naţională, prin reducerea abandonului şcolar de la 18,1 potrivit Eurostat, pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european”, a mai spus deputatul.
Conform INS aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunţat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană.
Ministerul vrea tablete în şcoli înainte de a rezolva problema apei curente şi a toaletelor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun şi hârtie igienică, absente din multe şcoli!
Potrivit declaraţiilor ministrului Andronescu, în România europeană, 2.355 şcoli au o infrastructură de Ev Mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă şi canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. Soluţia nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru construcţia unor grădiniţe sportive private care vor avea, ca un praf în ochi, 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. Educaţia trebuie să fie de calitate, echitabilă şi incluzivă.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate