marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiAcademicioșii lui Iliescu din AOSR primesc 10 milioane de la buget, un...

Academicioșii lui Iliescu din AOSR primesc 10 milioane de la buget, un fel de normă de hrană pentru politrucii cu facultate

Academia Oamenilor de Știință (AOSR), una dintre sinecurile fițoase ale PSD, va primi anul viitor, de la buget, 10 milioane de lei, pentru salarizarea politrucilor cu pretenții academice, dar care nu s-au calificat vreodată pentru a primi titlul de academician.

Bugetarea academicioșilor lui Iliescu se face la ordinul Curții Constituționale, o altă instituție ocupată de politruci cu pretenții juridice, care au decis, în vară, pe 24 iunie, că finanțarea din venituri proprii a AOSR este neconstituțională, urmând ca din 1 ianuarie 2022 ea să se facă din fondurile de stat. Decizia CCR a fost luată după ce Avocatul Poporului pesedist, Renate Weber, a invocat excepția de neconstituționalitate cu privire la dispozițiile art.38 din Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr.15/2021, susținând că ”lipsa unor fonduri suficiente ca urmare a finanţării numai din venituri proprii, fără susţinere bugetară, afectează atât statutul academiei, buna funcţionare şi eficacitatea activităţii desfăşurate, cât şi statutul membrilor săi”.

Interesant este că decizia de anul acesta a CCR, care este aripa juridică a PSD, vine în contradicție cu o decizie de anul trecut a aceleiași instituții. Astfel, guvernul a tăiat și anul trecut bugetul AOSR, dar PSD a votat o lege prin care obligă guvernul să o finanțeze de la bugetul de stat. Președintele României a atacat legea la Curtea Constituțională, CCR i-a dat dreptate, iar academia de jucărie a rămas să se autofinanțeze. Acum insă, CCR decide altceva, pentru că norma de hrană a academicioșilor este în pericol.

Cum am mai arătat, AOSR este o sinecură creată în 2007 pentru politicieni sau pentru absolvenți de facultate cu pretenții academice, precum Ion Iliescu, Ecaterina AndronescuBen Oni Ardelean, Ion Basgan, Aurel Vainer, Serban Valeca, Ion Solcanu, George Mencinicopschi, Constantin Udriște, Anton Hadăr, Nicolae RobuAnghel StanciuIrinel Popescu, Adrian Badea, Marius Petrescu etc etc.

”AOSR este o fabrică de sinecuri pentru 350 de persoane, printre care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu şi Teodor Meleşcanu, pe care USR luptă să o desființeze.

În iunie, senatorul USR Cristi Berea și deputata USR Denisa Neagu au depus un proiect de lege în acest sens. În loc să oprească această risipă din bani publici, guvernul PSD-PNL-UDMR îi crește bugetul la 10 milioane de lei, cu 232% mai mult față de 2021!” – scrie USR, pe pagina de Facebook.

Academia fantomă primea deja o sumă imensă din bani publici, fără să contribuie cu nimic în domeniul cercetării, mai spun useriștii.

”În 2019, de exemplu, doar puțin peste 2% din bugetul instituției au mers către activități „academice” – simpozioane cu discursuri prăfuite, pișcoturi și cafeluțe. Restul banilor au mers către indemnizații și plata angajaților. Președintele academiei, de exemplu, primește 22.000 de lei pe lună, vicepreședintele și secretarul științific câștigă câte 17.000 de lei pe lună.

Domeniul cercetării din România trebuie să fie finanțat în mod adecvat, iar risipa de bani publici prin pseudo instituții de cercetare reală trebuie oprită.” – mai afirmă USR.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate