duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiAcord de principiu SUA-Federaţia Rusă pentru summitul Trump-Putin

Acord de principiu SUA-Federaţia Rusă pentru summitul Trump-Putin

Consilierul de politică externă al preşedintelui Rusiei, Iuri Uşakov, a anunţat, miercuri, 27 iunie 2018, că autorităţile de la Moscova şi Washington au ajuns la un acord de principiu privind organizarea unui summit între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump.

Pentru organizarea acestei întâlniri, John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump a efectuat o vizită de lucru la Moscova, unde a fost primit personal de Vladimir Putin.

În cursul zilei de azi ar urma să fie anunţate public locul şi data stabilite, în cadrul unor evenimente de presă organizate simultan în Rusia şi SUA.

Referitor la locul evenimentului, s-a stabilit că va fi o ţară terță, convenită de cele două părți, însă mai este nevoie de câteva săptămâni pentru a pregăti reuniunea. Locaţiile vehiculate până acum de cele două părţi au fost Helsinki (Finlanda) sau Viena (Austria).

Printre temele ce urmează a fi abordate, ar putea fi incluse situaţiile din Siria și Ucraina fără a fi luat în discuţie, cel puţin oficial, avertismentul serviciilor de informații ale SUA privind posibilul amestec al Kremlinului în alegerile pentru Congresul american care vor avea loc în noiembrie.

Apropierea lui Trump faţă de Rusia ar putea genera îngrijorare în rândul unor aliați europeni ai SUA, dar și un nou val de critici la Washington din partea opozanților președintelui american.

De altfel, Donald Trump a fost izolat de către ceilalţi lideri ai Grupului ţărilor puternic industrializate G7 cu ocazia summitului derulat în iunie în Canada, pe fondul disensiunilor privind Rusia, modificarea politicilor comerciale, schimbările climatice, relaţiile cu Iranul şi conflictul între israelo-palestinian.

Pe 22 iunie 2018, preşedintele american a afirmat  – chiar înainte de vizita în Canada – că Rusia ar trebui să fie prezentă la summitul Grupului ţărilor puternic industrializate, deşi  a fost exclusă din acest grup în anul 2014 în contextul crizei din Ucraina.

Majoritatea celorlalţi lideri şi-au exprimat opoziţia faţă de propunerea lui Trump, care a fost susţinută doar de premierul Italiei.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că apartenenţa la G7 nu reprezintă o preocupare pentru Moscova care se axează pe „alte formate”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate