joi, decembrie 9, 2021
AcasăAgenda ZileiŞeful DGA dat în urmarire penală de DNA?

Şeful DGA dat în urmarire penală de DNA?

Procurorii DNA au început o urmărire penală asupra lui Cătălin Ioniţă, fostul şef al Poliţiei Române, cel care în prezent conduce DGA.

Acesta are calitatea de suspect, fiind acuzat că a pretins de la o persoană cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare de teren, promiţând în schimb că va determina anumiţi funcţionari publici să urgenteze finalizarea unei proceduri de punere în posesie.

Astfel, secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Cătălin Ioniţă pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată.

Urmărire penală și pentru Petruța Dinu

S-a dispus de asemenea efectuarea urmăririi penale faţă de Petruţa Dinu, pentru cumpărare de influenţă.

Conform DNA, „suspectul Ioniţă Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, a pretins de la suspecta Dinu Petruţa (persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie. În aceste împrejurări, suspecta Dinu Petruţa a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ioniţă Alexandru-Cătălin„.

Ca urmare a influenţei exercitate de Ioniţă Cătălin, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judeţului Ilfov ar fi emis, la data de 3 decembrie 2010, titlul de proprietate în favoarea suspectei Petruţa Dinu şi a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.

Conform anchetatorilor „ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafaţă suspectului Ioniţă Alexandru-Cătălin şi unei alte persoane din familia acestuia. Conform înţelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar preţul de 70.000 de euro pentru suprafaţa de 14 hectare (preţul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit„.

De asemenea, procurorii susţin că Ioniţă a săvârşit şi infracţiunea de fals în declaraţii, deoarece în declaraţiile de avere din perioada 2015 – 2018, respectivul ar fi făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menţionând doar o suprafaţă de 18.174 mp (1,8 hectare), adică doar 10% din suprafaţa reală dobândită.

Cătălin Ioniţă a fost numit de Carmen Dan la şefia Poliţiei Române în contextul controversatei schimbări a lui Bogdan Despescu. Anterior el a condus DGA, structură unde a revenit după renunţarea la conducerea IGPR. În prezent, MAI susţine că acesta nu va fi schimbat de la conducerea DGA deoarece nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa şi nu are calitatea de inculpat.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate