sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiAcordul Brexit negociat de Theresa May, respins a treia oară de parlamentarii...

Acordul Brexit negociat de Theresa May, respins a treia oară de parlamentarii britanici

Acordul Brexit negociat de Theresa May a fost respins a treia oară de parlamentarii britanici, iar șansele ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord sunt din ce în ce mai mari. 

În ciuda acestui eșec, purtătorul de cuvânt al premierul britanic Theresa May spune că, aceasta va continua eforturile pentru a obţine susţinerea deputaţilor din Camera Comunelor pentru acordul privind Brexitul.

De data aceasta, 344 de deputați au respins acordul, în timp ce numai 286 de deputaţi au votat pentru acesta.

„Desigur că nu acesta a fost rezultatul pe care l-am dorit, totuşi, am avut un număr de colegi conservatori care astăzi s-au simţit în măsură să voteze cu guvernul. Evident că mai avem mult de muncit, dar măcar mergem în direcţia cea bună”, a declarat purtătorul de cuvânt.  

Acordul Brexit, respins a treia oară

Chiar și așa există șanse mari că acordul să fie supus şi a patra oară votului Camerei Comunelor. Dar până acolo, parlamentarii londonezi vor trebui să se pronunțe, luni, din nou, asupra unor posibile alternative care ar putea întruni o majoritate, după ce miercuri a respins toate cele opt moţiuni care sugerau fiecare posibile soluţii de ieşire din impas, de la anularea Brexitului sau organizarea unui nou referendum şi până la ieşirea din UE fără un acord.

Liderii europeni au decis la ultimul summit, ca în condiţiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic faţă de acord, noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie.

La această dată, oficialii de la Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Printre posibilele evoluţii ar fi un Brexit fără acord pe 12 aprilie sau o amânare îndelungată a Brexitului, condiţionată de acceptul liderilor europeni şi de participarea Regatului Unit la alegerile europene. 

Ieșire pe 12 aprilie, un scenariu probabil 

Se pare că o ieşire fără un acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 12 aprilie este un scenariu probabil, au declarat oficialii Comisiei Europene, după parlamentului britanic. 

„Îi va reveni Regatului Unit să indice calea de urmat înaintea acestei date’ de 12 aprilie, noua dată limită pentru Brexit, stabilită iniţial pentru 29 martie. Un scenariu (de Brexit) fără acord pe 12 aprilie este totuşi un scenariu probabil”, a spus reprezentanta executivului UE. 

Dacă britanii nu reușesc să se pună de acord până pe 12 aprilie legat de acordul Brexit, atunci Europa va decide împreună cu Regatul Unit calendarul retragerii. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate