luni, februarie 6, 2023
AcasăAgenda ZileiAEP: La europarlamentare nu au fost decât erori de completare a proceselor...

AEP: La europarlamentare nu au fost decât erori de completare a proceselor verbale

La alegerile europarlamentare din 26 mai şi la referendum au existat doar erori de completare a proceselor verbale, nefiind vorba de modificarea datelor cu privire la voturile exprimate, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică. 

„AEP, inclusiv ca membru în BEC, prin preşedinte şi doi vicepreşedinţi, a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate”, a spus Mituleţu-Buică. 

în spaţiul public au apărut procese verbale în care doar prima pagină a acestora avea corecturi şi erau generate doar de erori de completare, mutare a unor cifre. 

„Două procese verbale, care au fost în spaţiul public, le-am văzut. La unul era vorba de prezenţa la vot şi voturi valabil exprimate – 1.676 şi 5.300 reprezenta numărul buletinelor de vot neutilizate (…) Au fost decizii în sensul în care s-au dat răspunsuri către birourile electorale – să se facă corecţiile în procesele verbale. Corecţiile din procesele verbale nu influenţează voturile valabil exprimate. Biroul Electoral Central a validat în totalitate alegerile pentru Parlamentul European, neconstatând probleme pe partea de voturi valabil exprimate şi a repartizat şi datele şi azi AEP a trimis la Parlamentul European lista parlamentarilor care vor prelua mandatul”, a arătat preşedintele AEP. 

Potrivit lui, vorbim de un sistem informatic care permite anumite corelări.

„Cetăţeanul s-a prezentat în sectorul 1, la secţia de votare 15 şi el trebuia să voteze la secţia de votare 10. Cetăţeanul a fost direcţionat de la secţia 15 la secţia 10. Legea permite votul în afara sectorului, şi nu în acelaşi sector şi atunci l-a trimis la secţia la care este arondat, potrivit registrului electoral”, a mai spus Mituleţu-Buică. 

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a afirmat că, la şedinţa Comisiei speciale parlamentare privind votul din diaspora, va propune un proiect de lege al Autorităţii care să fie îmbunătăţit în Parlament. De asemenea, modificările trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri. E o urgenţă pentru alegerile prezidenţiale, dar e bine să facem aceste modificări şi pentru alegerile locale, şi pentru cele legislative.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate