sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăAfganistan: Președintele Ashraf Ghani a părăsit țara, iar talibanii au cucerit rapid...

Afganistan: Președintele Ashraf Ghani a părăsit țara, iar talibanii au cucerit rapid și ultima redută, capitala Kabul

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat – duminică – că a părăsit ţara pentru a evita o baie de sânge, în timp ce talibanii intrau în Palatul prezidenţial din Kabul, recunoscând că „talibanii au câştigat”.

El susține că a avut de ales între a lupta împotriva talibanilor și a părăsi țara pentru care și-a sacrificat ultimii 20 de ani. Dacă aș fi opus rezistență, a scris el pe pagina sa de Facebook, ”numeroși conaționali ar fi fost martirizați și orașul Kabul ar fi fost distrus, rezultând un dezastru uman uriaș în orașul de șase milioane de locuitori, deoarece talibanii planificaseră să atace palatul prezidențial, dar și întreg orașul Kabul”.

”Pentru a evita baia de sînge, am decis că cel mai bine ar fi să mă retrag” – a mai scris președintele afgan în postarea sa de pe Facebook.

El nu a oferit precizări cu privire la locul unde în prezent se află, dar anterior grupul media afgan Tolo a sugerat că el ar fi plecat în Tadjikistan, o ţară vecină din Asia Centrală.

„Talibanii au câştigat (…) şi sunt acum responsabili pentru onoarea, stăpânirea şi prezervarea ţării, dar „, a adăugat el în acelaşi mesaj.

„Ei se confruntă în prezent cu o noua provocare istorică. Fie păstrează numele şi onoarea Afganistanului, fie acorda prioritate altor locuri şi altor reţele. Mulți oameni și multe triburi se tem și nu au încredere în viitor, iar talibanii trebuie să-i protejeze pe toți pentru a câștiga legitimitate și inimile oamenilor”, a mai spus preşedintele fugar.

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, după o ofensivă militară fulgerătoare și au preluat controlul asupra Palatului prezidenţial unde ţin un consiliu de securitate.

Abdullah Abdullah, cel care conduce procesul de pace, l-a acuzat anterior pe Ashraf Ghani că i-a abandonat pe „oameni în această situaţie”.

Presa locală raportează că șef al guvernului de tranziție a fost numit fostul ministru al  Afacerilor Interne din Afganistan în perioada 2003-2005 și fost ambasador al Afganistanului în Germania, în perioada ianuarie 2017- octombrie 2018, Ali Ahmad Jalali.

Liderul țării va fi șeful biroului politic al talibanilor din Qatar, Mullah Baradar.

Reprezentanții militanților au declarat că străinii din Afganistan sunt liberi să părăsească țara.

Ambasada SUA din Kabul a anunţat într-o notă că situaţia securităţii în capitala afgană se schimbă rapid, inclusiv la aeroport, unde au fost raportate focuri de armă, în timp ce trupele americane ajută la evacuarea majorităţii personalului american.

„Există informaţii despre un incendiu la aeroport, acesta fiind ţinta unor tiruri. În consecinţă, le recomandăm cetăţenilor americani să se adăpostească să stea adăpostiţi acolo unde se află”, a comunicat misiunea diplomatică americană.

SUA speră să-şi evacueze cea mai mare parte a personalului din Afganistan într-o zi sau două, în timp ce ţări precumGermania şi Canada şi-au închis deja ambasadele la Kabul.

Franţa a decis relocarea ambasadei sale pe aeroportul din Kabul din cauza situaţiei securităţii din Afganistan după ce insurgenţi au intrat în capitala ţării, a anunţat duminică ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian.

Rusia a declarat că nu vede niciun motiv pentru închiderea ambasadei sale din Kabul.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate