sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăPolonia respinge ferm și argumentat acuzațiile nefondate de antisemitism, aduse de Israel...

Polonia respinge ferm și argumentat acuzațiile nefondate de antisemitism, aduse de Israel după promulgarea legii restituirii proprietăților

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a respins, duminică, acuzaţiile Israelului, care a calificat drept „antisemită” o nouă lege poloneză ce limitează posibilităţile de restituire a bunurilor confiscate după al Doilea Război Mondial.

Morawiecki susține că decizia anunţată anterior de ministrul israelian al afacerilor externe, Yair Lapid, de a-l rechema pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Israelului la Varşovia, este „lipsită de fundament şi iresponsabilă”.

Nicio persoană care cunoaşte adevărul despre Holocaust şi suferinţele polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest mod de a face politică”, a adăugat premierul polonez, acuzând, într-un mesaj pe Facebook, guvernul israelian că acţionează „în interesul unei părţi”.

Noua privatizare sălbatică din Polonia a dus la multe tragedii umane. Zeci de mii de oameni au fost dați afară din casele lor unde au trăit toată viața – doar pentru că legea noastra avea o prevedere care sa permita pe termen nelimitat ca o proprietate imobiliara sa fie ”restituită”. Ce este si mai grav, ”restituirea” adesea a avut loc nu în favoarea proprietarilor adevărați sau a moștenitorilor lor, ci a infractorilor – în multe cazuri bazate pe acte falsificate sau corupție, permițând impostorilor conectați politic sau gangsterilor ordinari să se îmbogățească în detrimentul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. S-a vorbit foarte mult despre cazurile în care instanțele au predat locuințele restituite unor persoane de 130 de ani, care ar fi în viață. Aceste cazuri nu au fost un accident – a fost natura sistemului.

Am oprit asta prin adoptarea unei legi care restabilește justiția elementară și statul de drept în Polonia. Conform noii reglementări, oricine și-a pierdut proprietatea are încă dreptul la despăgubiri – dar nu poate cere ca alți oameni să fie privați de casele lor. Legea a fost adoptată de Parlament fără voturi împotrivă, nici chiar din opoziție, și a fost semnată ieri de președintele Andrzej Duda. Sunt foarte recunoscător pentru asta.  Obiecțiile altor state nu ne pot împiedica să reparăm nedreptățile din stat.

Vreme de mulți ani, Polonia a fost acuzată pe nedrept de politicienii israelieni de complicitate la Holocaust. Nu vom accepta niciodată asta și ne vom apăra întotdeauna bunul nume.

De asemenea, nu vom permite niciodată ca memoria a milioane de polonezi și evrei polonezi uciși de germani să fie folosită pentru interesele politice de astăzi, (…) pentru a provoca resentimente și ura unei părți din opinia publică israeliană împotriva Poloniei” – a scris premierul polonez duminică seara pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, a mai spus el, decizia Israelului de a reduce reprezentarea diplomatică la Varșovia este nefondată și iresponsabilă, iar cuvintele lui Yair Lapid, ministrul de externe al Israelului și prim-ministru supleant, sunt profund jignitoare pentru fiecare om cinstit.

Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat, sâmbătă, o lege aprobată pe 11 august de Parlamentul Poloniei, care împiedică, practic, restituirea majorităţii bunurilor confiscate după al doilea război mondial, atrăgându-şi critici puternice din partea Israelului.

”Oricine știe adevărul despre Holocaust și suferința Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest tip de politică. Exploatarea acestei tragedii pentru interese partizane este reprobabilă și iresponsabilă. Dacă guvernul israelian continuă să atace Polonia în acest fel, va avea, de asemenea, un impact negativ asupra relațiilor noastre – atât bilateral, cât și internațional” – a declarat Mateusz Morawiecki.

El s-a declarat îngrozit de atacurile israelienilor asupra ambasadorului polonez din Tel Aviv și a anunțat că a reușit să-i aducă în țară, pentru a-i pune în siguranță, pe copii acestuia.

Sunt foarte îngrozit de atacul asupra ambasadorului Republicii Polone în Israel, Marek Magierowski, care în ultimii trei ani a muncit necontenit pentru a construi relații bune între țările noastre. Consecința ultimelor acțiuni agresive ale guvernului israelian este o ură sporită față de Polonia și polonezii de acolo. Din aceste motive, am decis să asigur transportarea în siguranță a copiilor ambasadorului nostru în Polonia. Polonia nu își lasă niciodată diplomații la nevoie” – a încheiat premierul polonez Morawiecki.

Legea promulgat sâmbătă în Polonia impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani pentru revendicarea bunurilor confiscate, în general de către regimul comunist în perioada de după cel de-al doilea război mondial.

După aprobarea acestei legi de către parlamentul polonez, ministrul israelian de externe Yair Lapid şi secretarul de stat american Antony Blinken îi ceruseră preşedintelui Duda să nu o semneze, aceasta fiind ultima etapă pentru ca legea să intre în vigoare.

Sîmbătă însă, după promulgare, ministrul israelian de externe a declarat că legea este imorală și antisemită.

Polonia a aprobat astăzi – şi nu este pentru prima oară – o lege imorală şi antisemită„, a declarat ministrul israelian de externe printr-un comunicat pe Twiter anunţând rechemarea însărcinatului cu afaceri, pentru consultări, pentru o perioadă nedeterminată.

Guvernul susține că legea are menirea de a împiedica fraude, dar opozanţii ei subliniază că este nedreaptă faţă de persoanele ale căror cereri sunt legitime, în special supravieţuitori ai Holocaustului şi familiile lor, care au întârziat adesea să-şi ceară drepturile.

Dealtfel, premierul israelian Naftali Bennett a denunțat și el această lege ca fiind ”rușinoasă”, calificând-o drept o dovadă a unui „dispreţ scandalos faţă de memoria Holocaustului”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate