joi, septembrie 29, 2022
AcasăAdministrație publicăProiectul despre alegerea primarilor în două tururi a fost respins

Proiectul despre alegerea primarilor în două tururi a fost respins

Proiectul liberalilor, care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respinsă de comisiile juridică şi pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor. 

Acum, inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută şi votată în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că formaţiunea politică pe care o reprezintă susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în condiţiile în care alegerile locale într-un singur tur reprezintă un handicap pentru Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, fiind avantajate nemeritat partidele mari. 

„Noi susţinem că alegerea trebuie să se facă în două tururi. Când o să discutăm, dacă o să intre în discuţie Legea de organizare a alegerilor locale, mai avem timp, puţin, dar mai avem timp. Sigur că chestiunea asta pentru noi e un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat”, a afirmat Tăriceanu. 

Şi liderii Alianţei 2020 USR – PLUS – Dan Barna şi Dacian Cioloş – vor ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin

„Primul punct ca importanţă şi ca impact la nivel naţional este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol”, a declarat liderul USR, Dan Barna

Același lucru l-a afirmat și preşedintele PNL, Ludovic Orban, potrivit căruia liberalii s-ar bucura dacă orice fel de parlamentar ar susţine proiectul lor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În schimb, PSD a anunţat că nu susţine un proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

„PSD nu susţine un astfel de proiect şi susţine în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. (…) Noi suntem consecvenţi cu poziţia de a avea alegeri dintr-un singur tur, pentru că ştiţi foarte bine în turul doi al unor alegeri de tipul acesta încep celebrele negocieri şi tranzacţionări ale voturilor dinspre un partid spre altul şi nu de fiecare dată prezenţa într-un tur doi la alegerile locale este mai mare decât prezenţa în turul întâi, ba dimpotrivă”, a afirmat luni Alfred Simonis. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate