vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAdministrație publicăAlegerea primarilor ar trebui să se facă în două tururi de scrutin

Alegerea primarilor ar trebui să se facă în două tururi de scrutin

Alegerea primarilor ar trebui să se facă în două tururi de scrutin, sunt de părere liderii Alianței 2020 USR-PLUS, care cer parlamentarilor să voteze o lege pentru a reglementa acest lucru. 

„Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este de maximă importanță, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar şi la nivel de iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legii”, a afirmat Dan Barna la Constanţa. 

De asemenea, și Cioloș a dorit să răsoundă acuzațiilor aduse de ALDE, ieri, în care se spunea că în mandatul său de premier, nu a dorit să dea o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, liderul PLUS a subliniat că Parlamentul putea vota o lege în acest sens. 

„Am spus foarte clar de atunci – susţin alegerile pentru primari în două tururi, e cel mai democratic. Această decizie, care e una politică, trebuie asumată politic în Parlament, pentru că dacă nu e asumată politic în Parlament, oricând Parlamentul poate să schimbe această decizie. Şi am pus acolo un exerciţiu de logică şi am spus aşa: vor partidele din Parlament României în majoritate alegeri în două tururi? PNL, ALDE, PSD, UDMR şi aşa mai departe, atunci nu era încă USR în Parlament, vor alegeri în două tururi?”, a afirmat Cioloș. 

Potrivit lui, dacă vor, de ce au nevoie de ordonanţă de urgenţă?

„De ce nu pot vota o lege în Parlament? Dacă Guvernul dă o ordonanţă de urgenţă pentru acest lucru, nu există riscul ca tot o majoritate în Parlament să întoarcă această decizie, poate chiar imediat după organizarea alegerilor şi să anuleze în felul ăsta alegerea? Şi cine e de vină atunci? Guvernul care a dat ordonanţă de urgenţă pe o lege eminamente politic”, a explicat Dacian Cioloş. 

Pe de altă parte, Barna spune că a depus şi iniţiative legislative în Parlament noi, ca USR, deci tot ce depinde de noi ca instrumente posibile am folosit.

„Am văzut zilele trecute că şi ALDE începe să dea mesaje că ar trebui să revenim la alegerea primarilor în două tururi, ceea ce e un lucru foarte bun faptul că au pusee de normalitate. E surprinzător, dar e lăudabil. Şi din această perspectivă, ce pot să vă spun despre Alianţa USR-PLUS este că ne vom asigura că vom avea cei mai buni şi mai credibili candidaţi, care să maximizeze şansele pentru un rezultat bun, fiind perfect conştienţi că, la Bucureşti de exemplu, repet această poveste, pentru a o scoate pe Gabriela Firea din mecanismul de furat resursele publice ale Bucureştiului, pe care l-a construit acolo, e nevoie să existe un candidat unic al Opoziţiei”, a afirmat Barna. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate