vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneAlegeri, Franța: Eşecul partidului prezidenţial este total şi nu se întrevede nicio...

Alegeri, Franța: Eşecul partidului prezidenţial este total şi nu se întrevede nicio majoritate, declară liderul stângii, Mélenchon

Primele rezultate ale alegerilor legislative, care oferă taberei preşedintelui Emmanuel Macron doar o majoritate relativă, nu fac Franţa neguvernabilă, dar „va trebui să dăm dovadă de multă imaginaţie” pentru a acţiona, a declarat duminică ministrul economiei Bruno Le Maire, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Este o situaţie fără precedent”, a recunoscut el pe canalul France 2, minimalizând în acelaşi timp amploarea eşecului şi insistând asupra „grupului majoritar” format în jurul şefului statului,”singura forţă capabilă să guverneze Franţa”.

Pilon al partidului preşedintelui Emmanuel Macron, preşedintele Adunării Naţionale Richard Ferrand a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile legislative împotriva candidatului alianţei de stânga NUPES.

„Am luat notă de rezultatele ce indică faptul că alegătorii din a şasea circumscripţie din Finistere (vestul Franţei) au ales-o ca deputată pe contracandidata mea” Mélanie Thomin, a spus Ferrand într-o scurtă declaraţie de presă.

Liderul opoziţiei de stânga, Jean-Luc Mélenchon, a estimat duminică seara că pierderea majorităţii absolute în Adunarea Naţională de către coaliţia preşedintelui Macron a fost „mai presus de toate eşecul electoral” al preşedintelui francez.

„Este o situaţie total neaşteptată, absolut nemaiauzită; eşecul partidului prezidenţial este total şi nu se întrevede nicio majoritate”a afirmat Mélenchon.

Marine Le Pen, al cărei partid de extremă-dreapta Adunarea Naţională a înregistrat un progres puternic la aceste alegeri legislative, a promis că va întruchipa o opoziţie fermă, fără înţelegeri secrete, dar responsabilă şi respectuoasă faţă de instituţii. Grupul său parlamentar „va fi de departe cel mai numeros din istoria familiei noastre politice”, s-a bucurat ea în faţa susţinătorilor săi la Hénin-Beaumont (nordul Franţei), unde a fost realeasă fără probleme deputată.

Preşedintele Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, la care participarea a fost de 46,9%, pe primele trei locuri se situează alianța prezidențială Ensemble (Împreună), care a obținut 245 de mandate, alianța stângii (Nouvelle union populaire écologique et sociale – Nupes) cu 131 mandate și dreapta populistă (Rassemblement National) condusă de Marine Le Pen a obținut 89 de mandate.

Majoritatea absolută în Adunarea Națională este de 289 de mandate din totalul de 577.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate