joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiAmânarea alegerilor parlamentare stârnește un nou război politic

Amânarea alegerilor parlamentare stârnește un nou război politic

Amânarea alegerilor parlamentare stârnește un nou război politic al declarațiilor între liberali și social-democrați, și surprinzător, Robert Negoiță ia apărarea PNL. 

Astfel că, potrivit președintelui Klaus Iohannis, experţii nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor parlamentare din decembrie, din cauza pandemiei COVID-19.
El a dat, în acest context, exemplul alegerilor prezidenţiale din SUA, care au loc marţi.

„În momentul acesta nu luăm în calcul amânarea alegerilor şi experţii nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Putem să vedem şi în lume ce se întâmplă. Chiar astăzi, după cum am spus, au loc alegeri în Statele Unite ale Americii, o ţară mult mai greu lovită de pandemie, din păcate, decât am avut situaţia în România. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem evoluţia în întreg şi să luăm acele măsuri care permit controlul extinderii pandemiei şi atunci cu siguranţă şi alegerile vor fi posibile”, a spus şeful statului.

Vorbind despre desfăşurarea procesului electoral viitor, şeful statului a dat exemplul alegerilor locale de la finalul lunii septembrie.

„În ce priveşte votarea propriu-zisă, deci ziua alegerilor, nu sunt complicaţii. Noi am exersat cu ocazia alegerilor locale aceste lucruri. Secţiile de votare au fost foarte bine organizate, măsurile sanitare au fost foarte bine gândite şi puse în practică”, a afirmat Iohannis.

Recent și premierul Ludovic Orban spunea că prin organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie nu există un risc suplimentar de răspândire a coronavirusului, dacă vor fi respectate regulile impuse în acest sens atât în campania electorală, cât şi în ziua exercitării votului.

„Campania electorală dacă este organizată cu respectarea regulilor care sunt prezente în hotărârea de guvern, care au fost, de altfel, regulile şi în campania pentru alegerile locale, nu există un risc suplimentar de răspândire. Dacă toţi candidaţii care îşi fac campanie şi echipele care îi însoţesc poartă mască, nu se apropie de oameni, vorbesc de la o distanţă rezonabilă, respectă numărul de persoane maxim la evenimente, gândiţi-vă că am redus la 20 de persoane indoor şi la maxim 50 de persoane outdoor, numărul maxim de participanţi la evenimentele electorale”, a declarat prim-ministrul.

Amânarea alegerilor parlamentare: Robert Negoiță vrea clarificări

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, afirma aseară că nu există garanţia că dacă se amână alegerile parlamentare din decembrie pentru la anul, în martie sau aprilie, o să fie mai bine din punctul de vedere al pandemiei COVID-19.

„Astăzi SUA organizează alegeri cu coadă, cu participare record din ce am înţeles. Avem şi propria experienţă, tocmai am avut alegeri locale acum o lună şi ceva şi s-au desfăşurat rezonabil. Din perspectiva mea, au fost bine organizate, nu am văzut să fie aglomeraţie, toată lumea şi-a văzut de treabă, oamenii au reacţionat foarte civilizat şi m-au făcut să fiu mândru că sunt român şi iată că noi, în România, putem să demonstrăm maturitate în a trece peste un anumit moment care poate fi dificil. Şi dacă o amânăm pentru primavară, ne garantează cineva că va fi mai bine în martie sau aprilie?”, a declarat Robert Negoiţă la B1 TV.

Social democrații vor amânarea alegerilor parlamentare pentru martie

Amânarea alegerilor parlamentare nu reprezintă un scop în sine, a declarat preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc.

„Amânarea alegerilor nu e un scop în sine, e o lege care permite foarte clar Parlamentului să stabilească data alegerilor. Aşa cred că este firesc, aşa a stabilit şi Curtea Constituţională. Noi votând această lege nu stabileam data alegerilor, ci arătam foarte clar că această prerogativă este a Parlamentului. A fost foarte clar PSD de fiecare dată, prin preşedintele partidului: nu vom stabili data alegerilor, vom avea discuţii la nivelul tuturor partidelor parlamentare şi împreună cu specialiştii vom aprecia data la care s-ar putea face alegeri în aşa fel încât să fim cu toţii în siguranţă, cei care participăm la procesul electoral, cei care merg să arate că au un drept fundamental, dreptul de a alege”, a afirmat Cazanciuc.

Data alegerilor se va stabili după un dialog cu Guvernul, pentru că acesta are date reale despre pandemia de COVID-19.

„Spune în cererea de reexaminare preşedintele României, în situaţia în care Parlamentul va stabili data alegerilor, să o facă în dialog cu Guvernul. Păi, evident că o facem în dialog cu Guvernul, pentru că Guvernul are datele reale despre pandemie şi sper ca la asemenea discuţii măcar acolo să fie oneşti, să pună pe masă situaţia reală, pentru ca noi să putem lua cea mai bună decizie pentru protecţia românilor”, a susţinut senatorul PSD.

Pe de altă parte, Cătălin Ivan, candidat la Camera Deputaților din partea Partidului Ecologist Român.

„Data de 6 decembrie este o dată care face din aceste alegeri să fie neconstituţionale din toate punctele de vedere. Pe de o parte, încalcă dreptul nostru ca cetăţeni de a candida şi de a fi aleşi. Este imposibil de participat într-o campanie electorală într-o perioadă de pandemie. În condiţiile actuale, prezenţa la vot, mersul în cabina de vot este un risc major pentru sănătatea tuturor românilor, mulţi dinte ei chiar îşi pun viaţa în pericol dacă se află într-o categorie vulnerabilă. Din punctul nostru de vedere, este obligatorie amânarea alegerilor pentru primăvara anului următor. Organizarea alegerilor în această perioadă este egală cu crimă cu premeditare. Cei care organizează alegeri îşi asumă riscul pierderilor de vieţi omeneşti pentru un scop electoral”, a declarat Cătălin Ivan.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate