Se pare că există mai multe variante de amnistie cu dedicație, la fel cu există și mai multe de termene până la data care aceasta va fi dată, sunt de părere deputații din PNL.
Astfel că, există o amnistie pentru cei cu detenție de până la 5 ani, la 8 ani sau la 10 ani. Este foarte probabil ca PSD să aleagă varianta de mijloc, cea cu pedeapsa de 8 ani pentru a cuprinde în acest pachet și pe condamnații Darius Vâlcov și Liviu Dragnea”, a declarat pentru Digi24, un deputat liberal.
Potrivit acestuia, versiuna de amnistie cu dedicația a fost dacă în format 3 cu 2, astfel că au existat cele trei variante de perioade de detenție și 2, variante la care aceasta ar putea fi dată. Iar cu privire la acest lucru, există termenele de Crăciun sau Revelion.
Pe de altă parte, deputatul-mitralieră, Cătălin Rădulescu este supărat pe colegii săi de partid că până la ora actuală, încă nu a fost dată amnistia. Rădulescu dă vina pentru această amânare pe „Tudorel Toader și Bădălăii din partid”.
Amnistie cu dedicație, împiedicată de președinte
Dan Barna i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea unei eventuale ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea.
„Chiar dacă doamna Dăncilă a declarat la Cotroceni că nu ar intenţiona o astfel de ordonanţă, vedem că astfel de declaraţii ale altor lideri PSD pun acest subiect ca fiind unul de maximă actualitate. Din această perspectivă, USR va face orice depinde de noi, dar până atunci trebuie ca fiecare forţă respectabilă din societate să încerce să blocheze un astfel de demers, care ar însemna, din punctul nostru de vedere, sfârşitul democraţiei în România. De aceea, îi solicităm preşedintelui României să utilizeze la maximum atribuţiile pe care le are şi să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare şedinţă de guvern. Constituţia prevede foarte clar în care situaţie preşedintele poate conduce şedinţele de guvern”, a mai spus Barna.
Una dintre ele se referă exact la chestiunile de politică externă. „În momentul de faţă, mai avem mai puţin de o lună până când România va prelua Preşedinţia Consiliului UE şi, în acest context, este evident că fiecare şedinţă de guvern trebuie să aibă pe ordinea de zi acest subiect, care este de fapt prioritatea zero a politicii externe a României. Din această perspectivă, participarea preşedintelui României o considerăm una obligatorie”, a afirmat Barna la Parlament.