duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneAnatoly Chubais, emisarul special pentru climă al lui Putin, demisionează din cauza...

Anatoly Chubais, emisarul special pentru climă al lui Putin, demisionează din cauza războiului din Ucraina și părăsește Rusia

Emisarul rus pentru climă, Anatoly Chubais, a demisionat și a părăsit țara, invocând opoziția sa față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina, devenind oficialul de cel mai înalt rang care a rupt legăturile cu Kremlinul din cauza invaziei, potrivit Bloomberg.

Chubais, în vârstă de 66 de ani, este unul dintre puținii reformatori economici din anii 1990 care au rămas în guvernul lui Putin și au menținut strânse legături cu oficialii occidentali.

Cunoscut ca arhitectul privatizărilor Rusiei din anii 1990, Chubais, care a fost și șeful de cabinet al fostului președinte Boris Elțîn dar și viceprim-ministru al Rusiei, este cel care i-a oferit lui Putin primul loc de muncă la Kremlin la mijlocul anilor 1990 și a salutat inițial ascensiunea sa la putere la sfârșitul acelui deceniu.

Sub Putin, Chubais a ocupat slujbe de top la marile companii de stat, până când președintele l-a numit, anul trecut, reprezentant pentru dezvoltare durabilă, la câteva zile după ce a demisionat din funcția de șef al Corporației Ruse de Nanotehnologie RUSNANO, pe care o conducea din 2008.

Chubais și-a anunțat demisia într-o scrisoare către colegi și prieteni marți, potrivit celor care au văzut-o. Săptămâna trecută, el a făcut aluzie la o perspectivă întunecată, spunând într-o postare pe Facebook, cu ocazia aniversării morții lui Yegor Gaidar, că acesta „a înțeles riscurile strategice mai bine decât mine, care m-am înșelat”.

În cartea sa din 2006, „Moartea Imperiului”, Gaidar a avertizat asupra tentațiilor nostalgiei imperiale după Uniunea Sovietică pe care le-a văzut în creștere sub Putin. „Nu este greu să convingi societatea că un stat care s-a prăbușit atât de brusc poate fi reconstruit la fel de repede”, a scris el. „Este o iluzie, una periculoasă.”

Chubais a făcut parte din din grupul restrâns de economiști influenți sub conducerea lui Yegor Gaidar, cel care a încercat să cimenteze tranziția post-sovietică a Rusiei, care a aruncat zeci de milioane de foști cetățeni sovietici în sărăcie, potrivit Reuters.

El a fost unul dintre rușii cei mai proeminenți ai erei haotice imediat post-sovietice: adversarii l-au considerat păpușarul de la Kremlin care a vândut, unui grup mic de oligarhi, bunurile unei foste superputeri în privatizările din anii 1990. Dar pentru susținători, Chubais a fost un erou care a luptat pentru a stabili o piață în Rusia – și a împiedicat-o să se prăbușească într-un război civil.

De la declanșarea războiului  din Ucraina, guvernul a intensificat presiunea asupra criticilor interni ai invaziei. Putin a avertizat pe 16 martie că va curăța Rusia de „gunoaiele și trădătorii” pe care îi acuză că lucrează pe ascuns pentru SUA și aliații săi. Confruntat cu criza economică, liderul rus a acuzat Occidentul că vrea să distrugă Rusia.

„Orice popor, și în special poporul rus, va putea întotdeauna să-i deosebească pe patrioți de gunoaie și trădători și să-i scuipe ca pe o  musculiță care le-a intrat accidental în gură”, a spus Putin. „Sunt convins că această autocurățare naturală și necesară a societății nu va face decât să ne întărească țara, solidaritatea, coeziunea și disponibilitatea pentru a face față oricărei provocări.”

Săptămâna trecută, Arkadi Dvorkovich, care a fost consilier economic principal al lui Dmitri Medvedev în timpul președinției sale și viceprim-ministru până în 2018, a demisionat din funcția de șef al fondului tehnologic Skolkovo, susținut de stat, după ce a condamnat invazia. Dvorkovich, care este și președintele Federației Internaționale de Șah, este unul dintre puținii foști înalți oficiali care s-au pronunțat împotriva războiului.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate