sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăAnca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului, pentru...

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului, pentru a-i face loc lui Florin Cîțu

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului cu voturile PNL, PSD și UDMR, prin forța majorității și în disprețul legii fundamentale. Potrivit art. 64 din Constituție, ”Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor”.

Din 115 senatori prezenți, au votat pentru demiterea ei 82. Au fost de asemenea 24 de voturi împotrivă și 9 abțineri.

Funcția de președinte al Senatului a fost preluată de premierul interimar Florin Cîțu, șeful PNL, care a primit 82 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă” (USR).

Revocarea Ancăi Dragu este justificată, potrivit liberalilor, de schimbarea majorității din Parlament. Senatorul liberal Alina Gorghiu a spus că că există decizii CCR care ar permite schimbarea Ancăi Dragu. Ea a invocat două articole din Constituție, Regulamentul Senatului și o decizie a CCR.

„Este un punct care ține de realitatea politică la acest moment. Nu este o sancțiune pentru Anca Dragu, este o chestiune firească de normalitate atunci când se schimbă majoritatea, când se schimbă configurația politică”, a spus Gorghiu.

Pe de altă parte, USR spune că revocarea Ancăi Dragu e „neconstituțională” și că o va contesta la CCR.

„USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, se mai arată în comunicat.

„O nouă majoritate toxică, un nou USL încearcă să acapareze cu o rapiditate demnă de invidiat toate instituțiile statului. Ceea ce se întâmplă astăzi, aici, nu este decât un abuz de putere și o tentativă de a acapara complet și total orice instituție a statului Român.
Asistăm, în aceste momente, la un fenomen numit ”tiranie a majorității”, una dintre slăbiciunile democrației, care în statele cu o experiență democratică mai consistentă este mult mai puțin întâlnit. Prin ceea ce se întâmplă astăzi, clasa politică demonstrează că nu a progresat și nu a evoluat câtuși de puțin în acești nouă ani.” – a declarat, marți, vicepreședintele USR Anca Dragu.

Solicitarea de revocare din funcție a Ancăi Dragu a fost depusă de PNL, PSD și UDMR și a fost aprobată în plenul Senatului cu 82 de voturi, din 115.

În paralel, deputații și-au ales un nou președinte, în persoana liderului PSD Marcel Ciolacu.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate