vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiOrban: Anchetarea procurorilor care se ocupa de dosarul „10 august”, o intimidare

Orban: Anchetarea procurorilor care se ocupa de dosarul „10 august”, o intimidare

Inspecţia Judiciară i-a sancționat pe şefului Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu, precum şi pe procurorul Bogdan Pârlog cel care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august. Ludovic Orban, șeful liberalilor crede că această decizie este una care dă un semnal de intimidare, cu conotaţie politică. 

„Inspecţia Judiciară dovedeşte tot mai clar că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice. Este condamnabilă decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă”, a declarat Orban. 

Potrivit lui, anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligaţie legală a procurorilor, arătând că aceştia sunt abilitaţi de lege şi Constituţie să desfăşoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. 

„Afectarea integrităţii fizice a cetăţenilor şi încălcarea drepturilor fundamentale ale acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită. Decizia Inspecţiei Judiciare reprezintă o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august, cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor. ”, spune preşedintele PNL. 

Acesta mai spune că este suprinzător modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să acţioneze astfel, în condiţiile în care subiectul agresiunilor împotriva protestatarilor paşnici a fost inclus în Rezoluţia Parlamentului European din 13 noiembrie 2018, care a cerut ca „autorităţile române să asigure o investigare transparentă, imparţială şi efectivă a acţiunilor forţelor de ordine”.  

PNL a evitat să se pronunţe asupra deciziilor organismelor care fac parte din sistemul judiciar, dar consideră că acest caz este unul extrem de grav, care priveşte integritatea fizică a cetăţenilor. 

„A scăpa cu basma curată vinovaţii pentru violenţele din 10 august 2018 echivalează cu a anula pentru toţi cetăţenii drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie, precum dreptul la viaţă şi la integritatea fizică pe care statul român este obligat să le garanteze. Îmi exprim speranţa că membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu înţelepciune propunerea ce le-a fost înaintată de Inspecţia Judiciară şi vor transmite prin aceasta un semnal de încredere corpului profesional al magistraţilor pentru a-şi îndeplini misiunea fundamentală cu profesionalism şi determinare, dar şi un semnal către toţi cetăţenii români că le sunt respectate drepturile şi libertăţile constituţionale”, mai spune Ludovic Orban. 

Inspecţia Judiciară a solicitat CSM sancţionarea şefului Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu, precum şi a procurorului Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august şi s-a sesizat în legătură cu intervenţia jandarmilor. De asemenea, Inspecţia Judiciară solicită sancţionarea procurorului militar Mihalache Codruţ. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate