joi, iulie 25, 2024
AcasăAdministrație publicăAndrei Rîznic și Marius Nechita, doi politruci PNL numiți ilegal șefi în...

Andrei Rîznic și Marius Nechita, doi politruci PNL numiți ilegal șefi în cadrul ABA Siret, au fost trimiși în judecată de DNA

Procurorii anticorupție din Bacău au trimis în judecată încă doi politruci din PNL, Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita, care fuseseră angajați ilegal în 2020, exclusiv pe baza carnetului de partid, în funcții de conducere din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret. Cei doi fuseseră promovați chiar de șeful liberal al ABA Siret, directorul Răzvan Grigore Găină, care a reușit deocamdată să scape, practic, de pușcărie, printr-un acord de recunoaștere a vinovăției în urma căruia a primit o condamnare de doi ani, șapte luni și zece zile de închisoare cu suspendare.

Potrivit unui comunicat al DNA, a fost trimis în judecată și şeful Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ din cadrul ABA Siret, Ioan Tănasă, pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

El este acuzat că ar fi semnat documentele prin care Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita au fost angajaţi ilegal în funcţii de conducere la Sistemul Hidrotehnic Independent Paşcani şi, respectiv, la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ.

„În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul ABA Siret, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi dispus şi semnat mai multe documente (decizii, act adiţional la contractul individual de muncă, etc.) prin care inculpaţii Rîznic Marius Andrei şi Nechita Marius Mihai ar fi fost numiţi provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, în condiţiile în care aceştia nu ar fi îndeplinit cerinţele de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea acelor funcţii. O parte din documentele respective ar fi fost semnate şi de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de şef al Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ”, se precizează în comunicatul DNA.

Anterior numirii în acele funcţii, Marius Andrei Rîznic a ocupat funcţia de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciorteşti- judeţul Iaşi, iar Nechita Marius Mihai şi-a desfăşurat activitatea ca şi consilier, gradaţia 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ulterior, aceştia ar fi fost detaşaţi la ABA Siret şi mai departe au fost numiţi pe cele două funcţii de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020- august 2021, în cazul lui Rîznic, şi martie 2020- februarie 2021, în cazul lui Nechita.

Procurorii anticorupţie susţin că, prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu ABA Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajaţi.

În acelaşi dosar, Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul director al ABA Siret, Răzvan Grigore Găină, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

„În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora”, se menţionează în comunicatul de presă al DNA.

Astfel, Găină va primi doi ani, şapte luni şi zece zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, şapte luni şi zece zile şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia şi de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Atât dosarul de trimitere în judecată a lui Ioan Tănasă, Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita, cât şi cel privind recunoaşterea vinovăţiei de către Răzvan Grigore Găină au fost trimise spre soluţionare magistraţilor Tribunalului Bacău.

Procurorii mai precizează că au fost dispuse măsuri asiguratorii faţă de Găină Răzvan Grigore şi că ABA Siret se va constitui parte civilă în dosar.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate