marți, iulie 16, 2024
AcasăAdministrație publicăANI a lansat platforma online ”e-DAI” pentru depunerea declarațiilor de avere și...

ANI a lansat platforma online ”e-DAI” pentru depunerea declarațiilor de avere și de interese în format digital

Agenția Națională de Integritate a lansat noua platformă online „e-DAI”, prin intermediul căreia, sutele de mii de funcționari publici, demnitari și alte categorii prevăzute de lege își vor completa și depune declarațiile de avere și declarațiile de interese, în format digital.

Avantajele trecerii la sistemul de declarare digitală sunt, potrivit ANI, următoarele:

 • declaranții pot completa declarațiile în orice moment sau loc convenabil pentru aceștia, de acasă sau de la locul de muncă. Aceștia pot salva, actualiza sau modifica versiunile înainte de depunere;
 • nu este necesară trimiterea prin poștă, depunerea sau altă gestionare fizică;
 • deponenții pot utiliza declarațiile anterioare ca punct de plecare pentru cea nouă, evitându-se astfel reintroducerea acelorași informații pentru fiecare perioadă de raportare;
 • chiar și pe termen scurt, noul sistem electronic de declarare va contribui la economisirea de resurse financiare și la limitarea interacțiunilor umane, aspecte care devin mai mult decât salutare în situații sensibile, precum pandemia Covid-19.

Noul mecanism digitalizează întreg procesul de completare, semnare, transmitere și publicare a declarațiilor, păstrând totodată fluxul obișnuit și interacțiunile dintre Deponent (D), Persoana responsabilă (PR) din instituția publică și Agenția Națională de Integritate (ANI), astfel:

Persoana responsabilă (PR):

 • Potrivit legii, entitățile în cadrul cărora există persoane ce au obligația de a depune declarații de avere și de interese, au desemnate persoane responsabile care asigură implementarea prevederilor legale privind aceste declarații;
 • În primă fază, aceste persoane responsabile se vor înrola în platforma e-DAI, obținând un cont specific în cadrul căruia își vor putea îndeplini obligațiile stabilite de lege;
 • Tot persoanei responsabile îi revine sarcina de a adăuga deponenții în platformă;
 • Pentru informații complete privind procedura aferentă, ANI pune la dispoziția Persoanei responsabile (PR) Manualul de utilizare disponibil AICI.

Deponentul (D):

 • Deponentul va primi pe e-mailul propriu un nume de utilizator și o parolă, în baza cărora își va putea accesa propriul cont. În această secțiune, deponentul își va putea completa și genera declarațiile utilizând un formular inteligent cu câmpuri standardizate pentru introducerea datelor, fapt care reduce semnificativ timpul necesar destinat completării;
 • La finalizarea procesului, declarațiile vor fi semnate electronic cu ajutorul semnăturii electronice calificate;
 • În cazul în care deponentul nu beneficiază încă de o semnătură electronică calificată, acesta își va completa formularele tot în platforma e-DAI, va imprima și semna olograf declarațiile, urmând ca acestea să fie încărcate în platformă, respectând toți pașii procedurali;
 • Pentru informații complete privind procedura aferentă, ANI pune la dispoziția Deponentului (D) Manualul de utilizare disponibil AICI.

Odată semnate, declarațiile vor ajunge în contul persoanei responsabile care va verifica declarațiile sub aspectul existenței eventualelor deficiențe. Ulterior, declarațiile vor ajunge pe cale electronică în arhiva Agenției Naționale de Integritate și publicate pe Portal.

Important de știut este că doar până la finalul anului 2021, Agenția va mai accepta atât declarații semnate electronic prin intermediul noii platforme e-DAI cât și cele completate și depuse în format clasic, semnate olograf.

Începând cu 1 ianuarie 2022, toate persoanele prevăzute de lege vor avea obligația de a transmite declarațiile doar semnate electronic prin intermediul platformei e-DAI.

Potrivit legii, până la data de 31 decembrie 2021, toate autoritățile publice, instituțiile publice sau unitățile din care fac parte persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1-38 din Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a asigura deponenților certificate calificate pentru semnătură electronică.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate