joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda Zilei”Animalul politic” Petru Avram, șeful ABA Prut-Bârlad, care a angajat abuziv o...

”Animalul politic” Petru Avram, șeful ABA Prut-Bârlad, care a angajat abuziv o chelneriță pe post de inginer la apărarea împotriva inundațiilor – urmărit penal de DNA

Șeful Administrației Bazinale de Apă  (ABA) Prut-Bârlad, Petru Avram, care a angajat pe post de inginer o chelneriță, Simona Elena Iancu, care nu știa nici măcar care e malul stâng, sau drept al unui râu, sau cum se determină ele, este urmărit penal de procurorii DNA și acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată.

Petru Avram a devenit cunoscut după ce publicația Recorder a dezvăluit modul în care directorul ABA Prut-Bârlad, acționând ca un adevărat patron al instituției statului, a angajat o chelneriță care nu știa absolut nimic nu numai despre apărarea împotriva inundațiilor, unde fusese angajata pe post de inginer, dar nici lucruri elementare, de școală primara, cum ar fi perimetrul sau aria unui triunghi, simbolul unui element chimic, ce este debitul apei, cum se deschide un calculator etc etc.

Ceea ce a șocat în investigația Recorder nu era neapărat faptul că protejata vicepreședintelui PNL Iași, Petru Avram, nu știa care e malul drept al unei ape, sau ce e acela un debit, ci că o asemenea persoană era angajată la un departament vital, cum este cel al apărării împotriva inundațiilor, unde necunoașterea/prostia poate fi criminală în caz de inundații majore. Un funcționar lipsit de cunoștințe profesionale elementare, dar pus într-o funcție cheie, poate deveni criminal în momente de cumpănă.

Procurorii anticorupție confirmă dezvăluirile presei

Procurorii anticorupție au verificat aspectele dezvăluite de presă și în urma cercetărilor au declanșat urmărirea penală împotriva celor implicați.

Astfel, DNA – Serviciul Teritorial Iași a anunțat luni, printr-un comunicat de presă,  că s-a dispus ”efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.”

Astfel, informează procurorii DNA, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii:

SAGHIN VIRGIL, primar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale),

NIGA GABRIEL, viceprimar al comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava) cu atribuții de primar la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale),

AVRAM PETRU, director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată (2 acte materiale săvârșite atât sub forma autoratului cât și a complicității),

BOCA ANA, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu cu obținere de folos necuvenit pentru altul, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu

IANCU SIMONA-ELENA și MEȚLER STELIAN, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad”, în sarcina fiecăruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii DNA dezvăluie mecanismul ilegal al angajării fostei chelnerițe Simona-Elena Iancu, pe o funcție de inginer, via o primărie unde se realizau angajări fictive ale pilelor de partid ce urmau să fie propulsate în posturi publice.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 16 decembrie 2020, Iancu Simona-Elena a fost numită în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava), iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcție, a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași .

Angajarea fostei chelnerițe la primăria din Vatra Moldoviței a fost fictivă

”Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviței ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecți, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana și directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar și beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviței, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri și că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detașare, în funcția urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.

A reieșit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfășurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviței, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv și fără respectarea normelor legale, și că nu i s-ar fi întocmit nici fișa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detașare, în condițiile în care experiența ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie și nici cu cel pentru care a solicitat detașarea la ABA „Prut-Bârlad” – susține DNA.

În legătură cu cele descrise mai sus, mai spun procurorii, suspecții Avram Petru, Saghin Virgil, Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspecta Iancu Simona-Elena.

Un alt protejat al ”animalului politic” Avram, aceeași schemă infracțională

Un alt caz, cu aceleași personaje implicate, vizează mecanismul numirii nelegale într-o funcție similară, de inginer, a lui Mețler Stelian, un alt protejat al directorului Petru Avram, stăpânul ABA Prut Bârlad.

”Printr-o schemă similară, Mețler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcție, a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
Mai mult, după detașare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Mețler Stelian la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită.
În legătură cu cele descrise mai sus, suspecții Avram Petru, Niga Gabriel, Saghin Virgil și Boca Ana, fiecare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenție, mai multe dispoziții legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc), fiind sprijiniți de suspectul Mețler Stelian” – susțin procurorii.

”Faptele descrise ar fi determinat obținerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena și Mețler Stelian, constând în remunerațiile și alte drepturi salariale încasate de aceștia în cadrul ABA „Prut-Bârlad”, pe perioada detașării și, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA „Prut-Bârlad” Iași. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviței constând în faptul că scopul funcțiilor pentru care cei doi au fost angajați nu a fost îndeplinit și, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată.” –   mai spun procurorii DNA.

Iată și dezvăluirea Recorder, de la care a pornit ancheta DNA:

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate