marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiANPC și ANSVSA nu au luat nici o măsură de prevenţie cu...

ANPC și ANSVSA nu au luat nici o măsură de prevenţie cu privire la pâinea neambalată

ANPC și ANSVSA nu au luat nici o măsură de prevenţie cu privire la pâinea neambalată, deși deși le-au fost transmise rezultatele studiilor realizate de Universitatea Bucureşti, Institutul Politehnic Bucureşti, precum şi de către alte organizaţii internaţionale, conform cărora virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare, acuză reprezentanţii Asociaţiei Preţuieşte Calitatea.

Precizările organizaţiei survin după ce, recent, ANPC şi ANSVSA au comunicat în mod oficial că se dezic de spotul publicitar promovat de Asociaţia Preţuieşte Calitatea în care se menţionează faptul că virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare. În plus, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN consideră că în acelaşi material sunt conţinute „informaţii false, defăimătoare şi nefondate”.

„Studiul realizat de Universitatea Bucureşti arată că virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare. Studii similare care au arătat capacitatea de supravieţuire a virusului pe suprafeţe au fost făcut de multe alte organizaţii internaţionale. Institutul Politehnic Bucureşti prin Facultatea de Automatică a estimat matematic şansă de contaminare prin pâinea neambalată şi a rezultat că aproximativ 500 de persoane pot să se contamineze zilnic cu acest virus prin atingerea pâinii neambalate. Aceste studii au fost remise spre ştiinţă către ANPC şi ANSVSA, dar aceste instituţii nu au luat nicio măsură de prevenţie”, a precizat, în replică, Asociaţia Preţuieşte Calitatea.

ANPC și ANSVSA, fără măsuri de prevenție

Organizaţia a decis să transmită publicului larg rezultatele acestor studii prin intermediul unui spot publicitar şi menţionează, totodată, că „textul spotului nu a fost întocmit sau agreat de ANPC şi ANSVSA.

„Numele acestor instituţii apare în spot în contextul în care lor le revine responsabilitatea de a lua măsuri de prevenţie şi de asigurare a unor standarde de igienă şi siguranţă alimentară ţinând cont de concluziile studiilor menţionate. Vineri, 8.01.2021, s-a solicitat distribuitorilor oprirea difuzării spotul, urmând ca acesta să fie modificat corespunzător. Informăm reprezentanţii acestor instituţii că, indiferent dacă personal cred sau nu în existenţa COVID, că indiferent dacă personal cred că riscul de îmbolnăvire este scăzut şi ca urmare nu merită atenţia, că indiferent dacă personal cred sau nu în studiile efectuate de două dintre cele mai reputate instituţii academice din România, au obligaţia să asigure standarde înalte de protecţie alimentară”, spune APC.

Pâinea neambalată este depozitată pe paviment, expusă la rozătoare şi la insecte, expusă prin contactul cu manipulatorii şi cumpărătorii, la COVID.

„Fiecare dintre noi a avut ocazia să vadă persoane care testează cu mâna produse pe care ulterior le pun la loc în vitrină. Pâinea neambalată nu poate fi spălată, dezinfectată sau în alt mod curăţată. În concluzie, solicităm ANSVSA să îşi respecte propriile regulamente care impun strict produse ambalate la raft, iar ANPC să oblige la etichetarea acestora”, avertizează Asociaţia Preţuieşte Calitatea.

Recent, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN a anunţat că este profund îngrijorat de apariţia şi difuzarea în spaţiul public a unui clip care conţine informatii false, defăimătoare şi nefondate despre produsele de panificaţie neambalate şi anunţă că vor face toate demersurile legale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Este vorba despre clipul distribuit de Asociaţia Preţuieşte Calitatea, cu mesajul: „Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19, din cauza consumului de pâine neambalată.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate