marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiReformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare, unul dintre obiectivele Guvernului

Reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare, unul dintre obiectivele Guvernului

Reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare este unul dintre obiectivele Guvernului, asumat în programul comun de guvernare, a declarat vicepremierul Dan Barna.

„Unul dintre obiectivele acestui Guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare. De prea mulţi ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi. Am discutat azi cu premierul şi ministrul Educaţiei. Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naţionale pe bune, atât pentru inspectori, cât şi pentru directorii de şcoli. Cei care se bucură azi de o necuvenită numire conjuncturală se vor bucura pentru scurtă durată. Ceilalţi vor avea ocazia să confirme”, a scris Barna pe Facebook.

El a făcut referire la ceea ce se întâmplă în aceste zile cu numirile de directori de şcoli.

„Pe bune, despre directorii de şcoli. Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproşuri, nemulţumiri sau întrebări despre înlocuiri şi numiri de noi directori de şcoli prin aproape toate judeţele ţării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de şcoli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e şi firesc în mijloc de an şcolar, dar se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiţi din cele mai variate motive sau pretexte”, a mai spus Barna.

Potrivit lui, pentru unele şcoli aceste înlocuiri erau inerente şi posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz şi politizare în rândul dascălilor şi al părinţilor.

„Acest demers ruşinos, de mimetism de tip psd-it, nu este o iniţiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua aşa în Educaţie”, a subliniat copreşedintele USR PLUS.

Acesta mai afirmă că, Legea Educaţiei Naţionale, art. 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de şcoli la bunul plac al inspectorilor şcolari generali, care fac, cu marginale excepţii, ce-au văzut şi au învăţat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele şi schimbăm buni, răi, cu de-ai noştri, oricare ar fi ei.

„Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obedienţă”, a menţionat vicepremierul.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate