vineri, septembrie 22, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăAntony Blinken: Orice ''agresiune'' a Rusiei împotriva Ucrainei va conduce la un...

Antony Blinken: Orice ”agresiune” a Rusiei împotriva Ucrainei va conduce la un răspuns ”serios”

Orice nouă „agresiune” a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns „serios”, a avertizat marţi la Riga şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, pe marginea unei reuniuni ministeriale a NATO, informează France Presse.

„Orice escaladare din partea Rusiei ar fi de mare îngrijorare atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune ar avea consecinţe serioase”, a spus el într-o conferinţă de presă cu omologul său leton Edgars Rinkevics.

Secretarul de stat nu a vrut să spună mai multe despre natura unei eventuale riposte, precizând că doreşte mai întâi „să consulte” aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO marţi şi miercuri în capitala Letoniei.

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO s-au reunit, marţi, la Riga în timp ce aliaţii sunt alarmaţi de o masare de trupe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi o confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă.

De asemenea, vineri, secretarul general al Alianţei de apărare transatlantică, Jens Stol,tenberg a declarat că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o „coste”. Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, a spus că „toate opţiunile” sunt pe masă ca răspuns. Ţările occidentale au sancţionat Rusia din cauza conflictului.

Ucraina şi-a îndemnat luni aliaţii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la orice invazie, estimând că o ofensivă a Moscovei ar putea fi declanşată „cât ai clipi”, într-un moment în care mişcările de trupe ruse îngrijorează Occidentul.

„Ar fi mai bine să se acţioneze acum, nu mai târziu” pentru „a reţine Rusia”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmytro Kuleba, în timpul unei conferinţe de presă online.

Potrivit lui Kuleba, Rusia a comasat circa 115.000 de militari lângă Ucraina, precum şi în Crimeea, peninsula anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, şi în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor în estul Ucrainei.

Ceea ce noi vedem este foarte serios. Rusia a desfăşurat o amplă forţă militară lângă frontiera ucraineană. Aceasta include tancuri, sisteme de artilerie, sisteme de război electronic, forţe aeriene şi navale”, a enumerat el. În acest context, o eventuală ofensivă rusă poate fi lansată „literalmente cât ai clipi”, a estimat ministrul ucrainean.

În caz de atac, Ucraina „va riposta”, a atenţionat totodată Kuleba. „Suntem hotărâţi să ne apărăm pământul. Ţara noastră a devenit mult mai rezistentă şi armata noastră este incomparabil mai puternică decât era în 2014”, a afirmat el.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi UE au continuat să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu deplasările de trupe ruse în jurul Ucrainei şi cu o eventuală invazie rusă.

La rândul său, Rusia a negat orice intenţie în acest sens şi a acuzat Ucraina şi pe aliaţii săi occidentali că îşi înmulţesc „provocările”.

Kremlinul a respins acuzaţiile în ultimele săptămâni, afirmând că poate muta trupele pe propriul teritoriu după bunul plac.

Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război între trupele Kievului şi cele ale separatiştilor proruşi, război care a izbucnit la scurt timp după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova şi care s-a soldat de atunci cu peste 13.000 de morţi.

În pofida faptului că neagă acest lucru, Rusia este considerată susţinătoarea separatiştilor proruşi şi acuzată că le furnizează armament şi combatanţi.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate