duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneAntony Blinken salută la Kiev progresele armatei ucrainene împotriva forţelor ruse

Antony Blinken salută la Kiev progresele armatei ucrainene împotriva forţelor ruse

Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat joi, la Kiev, „progresele clare şi reale” ale contraofensivei armatei ucrainene care vizează teritoriile controlate de forţele ruse, relatează AFP.

„Este încă foarte devreme, însă observăm progrese clare şi reale pe teren, în special în zona din jurul Hersonului (sud), dar şi evoluţii interesante în est, în Donbas”, a declarat Blinken, care a sosit joi într-o vizită surpriză în Ucraina pentru a anunţa o nouă tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina.

„Suntem mândri că sprijinul nostru şi sprijinul atâtor alte ţări ajută ucrainenii să facă ceea ce fac ei – să acţioneze pentru eliberarea teritoriilor pe care Rusia le-a ocupat în această agresiune”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

„În cele din urmă, ceea ce face diferenţa este că aceasta este patria ucrainenilor, nu patria ruşilor”, a mai spus oficialul american

Blinken a spus că a petrecut aproximativ două ore cu Zelensky și echipa sa și a numit-o „o zi foarte productivă și semnificativă din multe puncte de vedere”, potrivit CNN.

Pe lângă întâlnirea cu Zelensky și ministrul de externe Dmytro Kuleba, acesta a vizitat Ambasada SUA, a vizitat un spital de copii și a mers la Irpin, unde a văzut direct devastările provocate de ocupația rusă a suburbiei Kiev.

Cel mai înalt diplomat american a declarat presei că „a putut fi martor la atacuri oribile asupra caselor, asupra clădirilor, aparținând în mod clar civililor, unde bombardamentele, rachetele, gloanțele, au lăsat urme clare”.

”Am putut vorbi cu oameni care fac o muncă remarcabilă în integrarea dovezilor crimelor de război și atrocităților și, de asemenea, cu responsabilii orașului care lucrează pentru reconstrucția lui”, a spus el.

Forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra Irpinului la sfârșitul lunii martie, dar orașul  a fost lăsat în ruine . Pagubele erau încă vizibile, în timp ce înaltul diplomat american a vizitat o parte a orașului, ghidat de viceprimarul Dmytro Nehresha, potrivit presei care l-a însoțit pe Blinken.

Acestuia i s-a spus că 95% din locuitorii orașului au fost evacuați la un moment dat, dar o mare parte dintre ei, aproximativ 78%, s-au întors și acum primesc persoane strămutate din Herson, mai anunță CNN.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate