luni, mai 27, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneSteve Bannon, escroc, strateg de top și fost consilier al lui Trump,...

Steve Bannon, escroc, strateg de top și fost consilier al lui Trump, inculpat la New York pentru o fraudă de mai multe milioane de dolari

Fostul consilier al lui Donald Trump Steve Bannon va fi inculpat joi la New York pentru spălare de bani, conspirație și fraudă financiară într-o afacere de deturnare de fonduri pentru construcţia unui zid între SUA şi Mexic, într-un climat politic tensionat, relatează AFP și The Guardian.

Chiar înainte de a ajunge, în cursul dimineţii, la biroul procurorului din statul New York pentru districtul Manhattan, Alvin Bragg, Bannon a denunţat într-un comunicat „o urmărire judiciară fabricată împotriva lui, cu 60 de zile înainte de alegeri”, referindu-se la scrutinul de la jumătatea mandatului.

În faţa palatului de justiţie din sudul Manhattanului, unde s-au adunat numeroase camere de televiziune, el a declarat pentru CNN că este „persecutat” de justiţia new-yorkeză, ai cărei principali magistraţi, Letitia James şi Alvin Bragg, provin din Partidul Democrat.

Steve Bannon, a declarat procurorul general din din New York, Letitia James, citată de The Guardian, ”a câștigat putere și influență în calitate de consilier de top al fostului președinte și a folosit acea influență și acele conexiuni pentru a-i înșela pe americanii obișnuiți și pentru a comite această fraudă. Când domnul Bannon a creat o schemă de strângere de fonduri pentru a finanța construcția acelui zid, practic a furat milioane de dolari pentru a-și umple atât propriul buzunar cât și pe al altor persoane conectate politic.

Mai simplu spus, domnul Bannon a mințit cetățenii obișnuiți cu privire la acest proiect. Le-a deturnat banii câștigați cu greu. El a explodat emoțiile new-yorkezilor și americanilor. Și atunci când domnul Bannon a fost tras la răspundere pentru acțiunile sale criminale, fostul președinte l-a grațiat”.

Numai că, a mai spus Letitia James, în New York, avem toleranță zero față de corupție și/sau pentru abuzurile de putere” – mai scrie The Guardian.

Această figură a populismului de dreapta din SUA, consilier la Casa Albă al preşedintelui republican Trump (2017-2021) până în vara lui 2017, urma să fie inculpată la începutul după-amiezii, după cum a anunţat într-un comunicat procurorul Alvin Bragg. Asociaţia ‘We Build the Wall’ ar urma să fie de asemenea inculpată, potrivit AFP.

O conferinţă de presă a lui Alvin Bragg şi Letitia James, procuroarea generală a acestui stat, era prevăzută la ora locală 13.00 (17.00 GMT), urmată de „inculparea” lui Bannon în faţa unui tribunal din statul New York.

Potrivit CNN, care îl citează pe avocatul Robert Costello, fosta eminenţă cenuşie a lui Donald Trump ar urma să pledeze „nevinovat”.

Potrivit presei, este vorba despre aceeaşi afacere care i-a adus în 2020 lui Bannon o primă inculpare pentru fraudă din partea justiţiei federale a SUA.

Fostul consilier al Casei Albe a fost arestat în august 2020, fiind acuzat că împreună cu alţi trei protagonişti a escrocat şi deturnat o parte din cele 25 de milioane de dolari primite de la donatori pentru a construi un zid între SUA şi Mexic, o promisiune de campanie a lui Donald Trump, ales în noiembrie 2016.

Însă Steve Bannon nu a fost niciodată judecat de un tribunal pentru că a fost graţiat de Donald Trump pe 19 ianuarie 2021, cu o zi înainte de a părăsi Casa Albă pentru a-i lăsa locul democratului Joe Biden.

Miercuri, fostul consilier al lui Trump a criticat „o politizare partizană a justiţiei penale”.

Această inculpare penală intervine la şase săptămâni după ce Bannon a fost găsit vinovat de un tribunal federal din Washington de obstrucţionarea prerogativelor anchetei Congresului. El a refuzat să coopereze cu comisia parlamentară de anchetă privind asaltul de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate