vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiAnul acesta, aproape 100.000 de români sunt acționari în firme înființate în...

Anul acesta, aproape 100.000 de români sunt acționari în firme înființate în Marea Britanie

Anul acesta, peste 98.300 de români sunt fondatori activi ai unor firme în Marea Britanie, cu aproape 20.000 mai mulți decât anul trecut, românii clasându-se pe locul doi printre antreprenorii străini care înființează firme aici, după irlandezi, potrivit unei analize publicate pe siteul Tide.

Peste 1,5 milioane dintre fondatorii companiilor înregistrate la sfârșitul anului 2020 în UK, adică mai mult de o cincime din total, sunt imigranți, mai bine de jumătate dintre aceștia fiind din UE.

Referitor la investitorii români, studiul arată că peste 48.000 dintre ei au vârste cuprinse între 30-40 de ani, dar sunt și 17 investitori români de peste 80 de ani. De asemenea, 76.002 dintre ei sunt bărbați și 17.723 femei.

Potrivit Tide, “creșterea accentuată a numărului fondatorilor de afaceri din România în ultimii ani este semnificativă. Cu salariile medii românești de aproximativ o treime din salariile din Marea Britanie, este clar că mulți români au șanse mari de a-și spori veniturile mutându-se în Marea Britanie. În timp ce unii oameni vizitează Marea Britanie temporar pentru a lucra, o mulțime de români se deplasează, de asemenea, cu familiile lor și prind rădăcini acolo”,

De asemenea, susține sursa citată, ”majoritatea fondatorilor români sunt în jur 30-40 de ani, iar o majoritate semnificativă sunt bărbați – femeile reprezintă doar 17,6% din toți fondatorii români. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere prevalența construcțiilor în statistici – o industrie care rămâne predominant masculină.

Construcțiile și transporturile domină activitățile pentru fondatorii români. Acest lucru reflectă un articol din UK Construction Online care sugerează că ‘lipsa de competențe existentă în Marea Britanie nu este un secret … talentul UE reprezintă în prezent 8% din forța de muncă din industria construcțiilor’ ”.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică, conform G4Media, până la jumătatea anului trecut, s-au aflat în UK 404.000 de cetățeni români. De asemenea, numărul cetățenilor români care depuseseră cerere de rezidență în temeiul Schemei de stabilire la 31 decembrie 2020 era de 836.980, dintre care 760.940 au fost procesate, 730.000 dintre ele fiind aprobate (96%).

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate