sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiInstanța supremă a dispus anularea condamnării lui Constantin Niță

Instanța supremă a dispus anularea condamnării lui Constantin Niță

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o contestaţie depusă de fostul ministru al Energiei Constantin Niţă şi a dispus anularea condamnării de 4 ani închisoare cu executare primită de acesta într-un dosar de trafic de influenţă. Instanța supremă a decis ca procesul lui Niţă să se rejudece pe data de 15 aprilie. 

„Admite contestaţia în anulare formulată de condamnatul Niţă Constantin împotriva deciziei penale nr. 118 din 28 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3.157/1/2017. Desfiinţează în totalitate decizia penală contestată şi anulează toate formele de executare dispuse în baza sentinţei penale nr. 305 din 26 mai 2017, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr. 2.312/1/2016, rămasă definitivă prin decizia penală sus-menţionată”, se arată în decizia Instanței Supreme.

De asemenea, ÎCCJ a fixează termen la 15 aprilie 2019, Sala Secţiilor Unite, pentru rejudecarea apelurilor declarate de inculpatul Niţă Constantin şi de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 305 din data de 26 mai 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr. 2.312/1/2016.

„Dispune citarea apelantului – intimat inculpat Niţă Constantin la adresele indicate în dosar. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 februarie 2019”, se arată în decizia Instanţei supreme. 

După cea a lui Dan Șova, aceasta este a doua contestaţie în anulare admisă de Instanţa supremă. 

La finele anului trecut, Constantin Niţă a fost eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei sale. Decizia a fost luată în baza hotărârii Curţii Constituţionale privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ. 

Fostul ministru, avea de executat o condamnare de 4 ani, primită în iunie 2018, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Niţă i-a solicitat, în 2013, omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.

Foto: Rnews.ro

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate