marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiSocialArafat: Carantina va fi de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute...

Arafat: Carantina va fi de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi de 10 zile pentru restul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a anunţat, vineri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină, de la 14 zile, la 10 sau 5 zile, în funcție de vaccinare/trecere prin boală, potrivit News.ro.

Raed Arafat a menţionat că regulile de carantină se aplică pentru persoanele care vin din ţări roşii.

“Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat, dacă vii din ţara roşie, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, carantina este zece zile. Astea sunt regulile care se aplică şi care vor fi aplicate mai departe”, a transmis şeful DSU.

La rândul său, Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a explicat şi care este definiţia contacţilor direcţi.

„Definiţia contactului direct nu a suferit nicio modificare, ea este cea pe care o cunoaştem de la începutul pandemiei, ea reprezintă un contact prelungit, minim 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri şi fără să poarte mască sau echipament de protecţie, dacă vorbim de personalul sanitar. Acest lucru nu înseamnă un gest de salut pe stradă sau aşa ceva. Este nevoie de o distanţă mai mică, de o perioadă de contact mai îndelungată de 15 minute şi fără mijloace de protecţie”, a spus Adriana Pistol.

Ea a precizat şi de ce a fost luată decizia de reducere a carantinei la cinci zile

„Sunt şi alte state care au scăzut această perioadă de carantinare. (…) Având în vedere observaţiile că tulpina Omicron pare să aibă o perioadă de incubaţie mai mică, mai scurtă, faţă de tulpinile anterioare, atunci s-a luat această decizie de cinci zile. Dacă după cinci zile persoana respectivă sănătoasă rămâne sănătoase şansele să mai dezvolte o infecţie sunt foarte reduse”, a mai spus Adriana Pistol.

”În urma discuţiilor care au avut loc la nivelul CNSU, ieri domnul ministru Alexandru Rafila vă spunea de faptul că vor fi modificate perioadele de carantină şi regulile de carantinare. Decizia este următoarea: deci avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacţii direcţi ai persoanelor confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior. Deci aceeaşi regulă va fi, dacă e persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioada de carantină de 10 zile. Persoanele contact direct, aici sunt definite prin acte ale MS şi care se cunosc cum este definiţia lor şi cum se identifică o persoană care a fost contact direct sau nu”, a afirmat Raed Arafat, vineri la Palatul Victoria.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate