marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiPoliticăUn submarin rusesc a lovit, la sfârșitul anului 2020, sonarul unei nave...

Un submarin rusesc a lovit, la sfârșitul anului 2020, sonarul unei nave de război britanice în Atlanticul de Nord

O navă militară britanică a fost lovită de un submarin rusesc în timp ce patrula în nordul Oceanului Atlantic cu peste un an în urmă, au anunţat vineri oficialităţi de la Londra, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Nava HMS Northumberland era în căutarea submarinului după ce acesta dispăruse de pe radar în zona Cercului Arctic, cu scurt timp înainte de producerea incidentului.

Submarinul a lovit sonarul remorcat al navei, care era dotat cu hidrofoane sensibile pentru semnalizarea acustică sub apă.

Incidentul, produs la sfârşitul anului 2020, a fost surprins pe camerele de filmat de o echipă a postului britanic Channel 5 ce realiza un documentar de televiziune intitulat ”Warship: Life At Sea”.

Ministerul Apărării britanic a confirmat coliziunea între navă şi submarin, o sursă din minister declarând pentru BBC că incidentul nu a fost considerat un act deliberat.

Coliziunea a cauzat avarierea sonarului navei HMS Northumberland, care a trebuit să revină într-un port din Scoţia pentru a înlocui echipamentul respectiv.

Ministerul Apărării britanic, care de obicei nu face comentarii despre operaţiunile sale, a fost nevoit să reacţioneze de această dată întrucât incidentul a fost surprins de camerele de filmat.

”La finalul lui 2020 un submarin rusesc ce era urmărit de HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul remorcat al navei. Forţele Navale Regale urmăresc periodic nave şi submarine străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului citat.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate