sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiAsistenta care a făcut greva foamei la Spitalul Universitar a fost concediată

Asistenta care a făcut greva foamei la Spitalul Universitar a fost concediată

Asistenta Mariana Luceanu, care a făcut greva foamei la Spitalul Universitar pentru a arăta gravele nereguli din unitatea spitalicească a fost concediată.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o nouă anchetă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, privind concedierea asistentei medicale care a făcut greva foamei în urmă cu câteva luni. Asistenta Mariana Luceanu, cea care a făcut greva foamei alături de colegul său, Daniel Simion, în semn de protest faţă de condiţiile improprii din Spitalul Universitar, a fost concediată. 

Avocatul Poporului reaminteşte faptul că a efectuat o anchetă, în 23 august, după discuţii avute la acea vreme cu asistenţii medicali aflaţi în greva foamei. La finalul anchetei, în sala de şedinţe a fost chemat şi Simion Daniel Petrică, însă reprezentanţii spitalului nu au dorit să ia parte la această întrevedere. 

„Domnul Simion Daniel a susţinut că atât dumnealui cât şi doamna Luceanu Mariana au renunţat la greva foamei, cel puţin până la finalizarea raportului de control al Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii. De asemenea, a susţinut în continuare că la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti sunt o serie de nereguli, fără însă a prezenta vreo dovadă că a sesizat în scris conducerea spitalului sau alte organe abilitate cu privire la existenţa acestora”, anunță avocatul poporului.  

În schimb, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că decizia de concediere a asistentei Mariana Luceanu, care a protestat în urmă cu două luni făcând greva foamei, reprezintă o problemă internă a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. 

„Eu am aflat din presă de această concediere, deşi ştiam că în cursul lunii septembrie asistenta care a făcut greva foamei în faţa spitalului a fost audiată în Comisia de disciplină. Aceasta este o problemă internă a spitalului, eu nu pot să intervin în aceste comisii de disciplină, nici în deciziile pe care comisia le ia. Bineînţeles, este dreptul fiecăruia să conteste, dreptul şi obligaţia mea au fost să verific dacă cele sesizate sunt adevărate”, a spus Pintea într-o intervenție la Digi 24. 

Asistenta Mariana Luceanu, care a protestat în urmă cu două luni făcând greva foamei la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, afirmă că a fost dată afară de la locul de muncă pentru că a „spus neregulile din spital”. În replică, managerul unităţii medicale, Adriana Nica, susţine că asistenta a lipsit de la locul de muncă neîntemeiat în mod repetat.

Tăvălugul evenimentelor pornite de la greva foamei

Ministrul Sănătății a mai anunțat tot astăzi că s-a realizat un raport în urma controlului care a avut loc la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Acesta va fi trimis la Parchet, întrucât s-au constatat anumite aspecte de natură penală.  

„Referitor la raportul de control, după cum ştiţi, în urma sesizărilor celor doi asistenţi care au intrat în greva foamei şi nu numai, am trimis o echipă de control la Spitalul Universitar. De asemenea, au fost echipe de control din partea CNAS, din partea DSP a Municipiului Bucureşti, am primit zilele trecute un draft al acestui raport. Pot să vă spun că parţial unele sesizări s-au adeverit, în sensul că nu au fost efectuate procedurile de dezinfecţie aşa cum trebuie în ambulatoriul de specialitate, fapt pentru care unitatea a fost sancţionată în timpul controlului. Am constatat, de asemenea, că s-ar putea să existe nişte probleme de natură penală la modul în care s-au făcut achiziţiile din fondurile MS. Precizez că acest control s-a întins pe o perioadă mai îndelungată de timp, adică am început cu anul 2013. Obiectivele vizate au fost legate de modul în care sunt acordate serviciile medicale pacienţilor, de modul în care au fost utilizate fondurile Ministerului Sănătăţii, modul în care angajaţii cunosc protocoalele, procedurile de curăţenie, de dezinfecţie la nivelul Spitalului Universitar. Aşa cum spuneam, am constatat că sunt anumite aspecte de natură penală, drept pentru care întregul raport al acestui control va fi trimis la Parchet”, a spus Pintea, la Ministerul Sănătăţii. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate