luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiAutorităţile au fost nevoite să gestioneze pandemia de COVID-19 cu legi slabe

Autorităţile au fost nevoite să gestioneze pandemia de COVID-19 cu legi slabe

Autorităţile au fost nevoite să gestioneze pandemia de COVID-19 cu legi slabe şi sumar croite, fiind necesar să ajusteze legislaţia din mers, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după ce s-au anunțat ultimele statistici legate de numărul de infectări din România.  

„Am fost nevoiţi să gestionăm această pandemie cu legi slabe şi sumar croite, astfel că în cele mai critice momente sanitare a trebuit să ajustăm din mers şi legislaţia. Întregul cadru normativ al măsurilor excepţionale trebuie regândit şi aliniat cu arhitectura constituţională, astfel încât să ofere instrumente suficiente pentru o acţiune promptă şi eficientă a autorităţilor”, a susţinut Iohannis.

Potrivit lui, în viaţa unui stat, există situaţii excepţionale care impun măsuri excepţionale, situaţii în care chiar paradigma acţiunii statale se schimbă.

„Fără îndoială, regimul stării de urgenţă a fost gândit de legiuitorul constituant astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol iminent pentru cetăţeni sau chiar pentru însuşi statul român. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepţionale, pe de o parte, trebuie regândit şi aliniat cu arhitectura constituţională, iar, pe de altă parte, trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru o acţiune promptă şi eficientă a autorităţilor”, a punctat Iohannis.

Potrivit președintelui, prin Constituţie, în situaţii de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice, iar pentru realizarea acestei obligaţii soluţiile legislative, pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile şi libertăţile concomitent garantate şi protejate de stat, trebuie să asigure şi depăşirea crizei. 

România s-a ales cu un nou record negru la capitolul epidemiei, după ce a ajuns ca în doar 24 de ore să descopere 614 infectați cu coronavirus, potrivit Știri oficiale.

Per total, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate