luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiIohannis: Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată

Iohannis: Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată

Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit, mai ales că această pandemie a scos la iveală un tablou a 30 de ani de eșecuri în organizarea și administrarea statului român, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Sunt carenţe majore, imposibil de suplinit în doar câteva luni. Efortul de construcţie a unui stat eficient va fi unul de durată, de aceea reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit. Paşii mari care s-au făcut acum în direcţia unei ample digitalizări, de exemplu, trebuie continuaţi în mod accelerat. Tot ce s-a dovedit în această perioadă că nu funcţionează trebuie aşezat pe baze corecte”, a declarat Klaus Iohannis.

O parte importantă a informării privind starea de urgenţă pe care a trimis-o Parlamentului este reprezentată de un set de măsuri propuse pentru ca în viitoare situaţii de criză, valorificând lecţiile acestei experienţe statul să dispună de o capacitate crescută de răspuns pentru a proteja eficient cetăţeanul.

Se cere reformarea marilor sisteme publice pentru că avem fragilități sistemice majore

„Pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor publice, productivitate scăzută şi o capacitate administrativă redusă. Criza COVID-19 a pus o presiune uriaşă pe marile sisteme publice care ani la rând au fost subfinanţate şi uneori gestionate fără simţ de răspundere. Diletantismul şi lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare au avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unei asemenea ameninţări. Din cauza vulnerabilităţilor sistemice, efortul autorităţilor române de a gestiona o criză de o asemenea anvergură a fost cu atât mai anevoios”, a declarat şeful statului.

Potrivit lui, pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. Evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional evidenţiat carenţe majore în cele mai importante sisteme ale statului, în special în cel medical, unde s-a constatat lipsa materialelor care să acopere şi nevoile urgente, esenţiale.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate