sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăAgenda ZileiAutoritățile din sănătate propagă informații eronate despre țigaretele electronice

Autoritățile din sănătate propagă informații eronate despre țigaretele electronice

Ministerului Sănătății (MS) și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) propagă informații eronate cu privire la țigaretele electronice, promovate de cele două autorități, acuză JTI România într-o scrisoare.

JTI subliniază că toate reglementările Directivei 2014/40/UE, care prevede reguli stricte pentru introducerea și comercializarea țigaretelor electronice, au fost transpuse în legislația națională, semnalând totodată că adresele trimise de MS către Parlamentul și Guvernul României (VSC13343/5.12.2019 și VSC1143/9.12.2019) conțin informații eronate. Potrivit adreselor oficiale menționate, prevederile Directivei europene „ar fi trebuit să fie deja în vigoare în legislația națională”, iar MS susține transpunerea lor.

„Nu numai că reglementările au fost transpuse integral, dar există chiar și restricții suplimentare față de cadrul european, publicitatea pentru țigaretele electronice, dar și comunicarea la raft fiind interzise (articolul 20(12) litera e)”, se arată în documentul transmis de JTI.

Potrivit scrisorii semnate de JTI, „în cazul în care România nu ar fi transpus toate reglementările privind introducerea și comercializarea țigaretelor electronice, Comisia Europeană ar fi declanșat procedura de infringement, termenul de transpunere fiind 20 mai 2016”.

MS transmite informații eronate

De asemenea, în adresele trimise de MS către Parlament și Guvern persistă confuzia între țigarete electronice (cu lichid cu sau fără nicotină) și produsele cu tutun încălzit, categorie pentru care nu există restricții de comunicare.

Atât adresele menționate, cât și website-ul INSP nu țin cont de documente de poziție oficiale ale unor state membre UE sau ale unor instituții de specialitate, care recomandă utilizarea țigaretelor electronice pentru cei care vor sa renunte la fumat și susțin reglementări mai puțin restrictive pentru aceste produse.

„Considerăm că Ministerul Sănătății trebuie să informeze corect cu privire la legislația în vigoare, aserțiuni de tipul „România nu a transpus reglementările europene” fiind de natură să inducă în eroare opinia publică și să cauzeze îngrijorări nejustificate. Ne exprimăm speranța ca, prin intermediul Ministerului și instituțiilor din subordine (INSP), consumatorii adulți de produse din tutun să beneficieze de informații corecte, iar discuțiile din spațiul public să reflecte realitatea”, concluzionează scrisoarea.

Domeniul tutunului a fost intens reglementat în ultimii ani prin inițiativa locală de interzicere a fumatului în spațiile publice (Legea 15/2016) și prin transpunerea Directivei europene a tutunului (Legea 201/2016). Aceasta din urmă a presupus modificarea liniilor de producție și aspectul pachetelor de țigarete până la 20 mai 2017, precum și implementarea sistemului complex de trasabilitate până la 20 mai 2019, care a presupus eforturi din partea producătorilor, a 70.000 de comercianți, dar și a autorităților statului (Imprimeria Națională, ANAF prin Direcția Generală a Vămilor).

De asemenea, până la 20 mai 2020, stocurile nevândute de pachete fără cod unic trebuie retrase de pe piață. La fel și pachetele cu țigarete mentolate, care nu mai sunt permise prin lege.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate