luni, octombrie 18, 2021
AcasăAgenda ZileiAvem inimi de donat, dar nu pentru ai noștri. Le trimitem la...

Avem inimi de donat, dar nu pentru ai noștri. Le trimitem la străini

România are inimi de donat dar nu pentru români pentru că ceva nu merge bine în sistemul nostru autohton, așa că le trimitem în afară unde alții beneficiază de ele, este de părere secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan. 

Potrivit lui, în domeniul transplantului cardiac majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc şi a afirmat că sistemul medical românesc nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord.

„Din păcate, se fac foarte puţine operaţii de transplant în raport cu ceea ce este necesar a fi făcut, dar mai mult decât atât chiar nu putem să epuizăm oferta de organe de la donatori pe care o avem. De exemplu, în domeniul transplantului cardiac vă atrag atenţia că majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc, deoarece sistemul medical românesc în acest moment nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord. Avem în vedere o augmentare a activităţii acestor centre care să opereze cât mai mulţi pacienţi”, a afirmat Moldovan.

În transplantul pulmonar s-au făcut anumiţi paşi timizi, însă acesta este un lucru meritoriu.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care am realizat o înţelegere la Paris cu un spital dedicat care să preia pacienţi de la noi să îi transplanteze pulmonar. De abia s-a făcut primul contact săptămâna trecută. Nu s-au semnat încă actele, urmează să se întâmple săptămâna următoare”, a mai spus Moldovan.

Oficialul spune că va creşte numărul spitalelor acreditate în chirurgia de transplant, astfel încât echipele care au disponibilitate şi care pot face această operaţie să realizeze acest lucru.

„În opinia mea şi a echipei din care fac parte, nu există spitale publice şi spitale private. Există spitale acreditate sau neacreditate. Forma de proprietate a lor este un lucru secundar”, a mai afirmat secretarul de stat.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate