joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiCum vrea Baronul consiliat de Adrian Năstase să-i ia locul lui Dragnea

Cum vrea Baronul consiliat de Adrian Năstase să-i ia locul lui Dragnea

După ce a fost unul dintre primii dizidenți din PSD împotriva politicilor lui Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, șeful organizației din Giurgiu, s-a apropiat în ultimele două luni de actualul șef al partidului. Ba chiar, a trădat tăbara formată din Paul Stănescu și Gabriela Firea. Senatorul Bădălău este un apropiat al lui Adrian Năastase, care i-ar fi un fel de consilier.

Apropierea de Liviu Dragnea și trădarea taberei condusă de Paul Stănescu este expplicată de surse din PSD prin faptul că Nicolae Bădălău vrea să-i ia locul actualului șef al partidului, în cazul în care acesta ar fi debarcat sau condamnat definitiv. „Face un joc dublul și în cazul unei schimbări, el vrea să fie un fel de soliție de mijloc între cele două tabere, cea care îl susține pe Liviu Dragnea și cea care îl susține pe Paul Stănescu”, ne-a declarat un parlamentar social-democrat.
Reamintim că Nicolae Bădălău este un apropiat al lui Adrian Năstase, fostul șef al PSD și premier al României între 2000-2004. Mai mult, fostul prim-ministru ar fi un fel de consilier pro bono pentru actualul șef al organizației PSD Giurgiu.

Jocul dublu

Faptul că Nicolae Bădălău joacă la ambele capete a fost demonstrat încă de luna trecută, când el nu a votat pentru înlocuirea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD, deși semnase o scrisoare în care cerea public ca PSD să-și schimbe conducerea. Acest joc dublu a fost continuat și la începutul săptămânii în curs.

Întrebat de ce, după ce a semnat scrisoarea adresată conducerii, nu a susţinut-o prin vot în Comitetul Executiv al PSD din luna septembrie, Niculae Bădălău a răspuns: „Pentru că era foarte clar că nu aveam o majoritate şi nu a creat o emulaţie în partid”.

Totodată, întrebat dacă în opinia sa Liviu Dragnea este „dănunător” pentru conducerea PSD, Bădălău a spus că nu discută despre persoane, ci despre principii în partid. „Dacă vă referiţi la transparenţă, la conducerea colectivă, mai avem încă de muncit în a îndrepta lucrurile, dar eu sunt un om optimist şi cred că e un loc de mai bine”, a mai afirmat senatorul social-democrat.

  • Vrea să aducă plus-valoare guvernului condus de Dăncilă

Senatorul Niculae Bădălău a declarat, luni, că va accepta un mandat în Executiv numai dacă va considera că poate aduce „plusvaloare Guvernului şi ţării”. Bădălău spune că un cuvânt decisiv în privinţa remanierii îl va avea premierul Viorica Dăncilă. „Dacă voi considera că aduc un plusvaloare Guvernului şi ţării ăştia da, dacă nu, nu”.

Bădălău a explicat că nu i-a fost oferit un post în Guvern şi că decizia în acest sens o va lua Comitetul Executiv al PSD. „Închipuiţi-vă că puteam să intru în primul guvern. Dacă partidul va avea nevoie şi voi considera că voi aduce un plus Guvernului, voi intra. Dacă nu, nu voi intra. Au fost două (discuţii despre remaniere – n.r.) paralele ca analiză, una a doamnei prim-ministru şi una a acelei comisii. Ambele rapoarte au ajuns la domnul preşedinte Dragnea şi până la urmă Comitetul Executiv va decide. (…) Noi ştim raportul creat de comisie, nu ştim raportul doamnei prim-ministru şi până la urmă poziţia dânsei contează într-o remaniere. Şi dacă va fi liber Ministerul Turismului unde nu mă pricep aproape deloc, clar că nu-l voi accepta. Atâta timp cât încă nu sunt discuţiile şi nu mi s-a oferit nimic şi nu am avut finalizate discuţiile, singurul post care l-aş accepta ar fi ăla de familist, ca să-mi apăr familia”, a explicat Niculae Bădălău, conform News.ro.

  • Însă nu ar vota împotriva lui Paul Stănescu

Senatorul PSD Niculae Bădălău afirmă că nu ar vota în CEx împotriva vicepremierului Paul Stănescu, pe care îl caracterizează drept „unul dintre liderii politici respectaţi şi valoroşi ai PSD”. Bădălău susţine că nu vor mai avea loc excluderi din PSD, deşi critice la adresa partidului ale unor membri vor continua.

„Paul Stănescu e un tip care are principii şi ţine la ele, dar niciodată nu voi vota împotriva lui Paul Stănescu pentru că e unul din liderii politici ai PSD-ului respectaţi”, a spus Niculae Bădălău.

Nu se consideră un trădător

Întrebat de jurnaliști ce le răspunde acelor colegi care ar considera că i-a trădat, senatorul social-democrat a spus că nu se consideră trădător şi că nimeni nu este deţinătorul adevărului. „Toţi credem în nişte principii, dar nimeni nu-i stăpânul adevărului. Nu putem decât printr-o dezbatere concretă de idei în interiorul partidului să aducem beneficii partidului. Că eu nu-s de părerea unuia sau a altuia asta nu înseamnă că-s trădător, pentru că nu deţine omul ăla adevărul”, a spus Bădălău.

Portret lui Bădălău

Niculae Bădălău (născut pe 8 decembrie 1960, în comuna giurgiuveană Ogrezeni) este membru al Parlamentului României încă din 2004, când a fost ales deputat. Apoi, din 2012 este senator, fiind reales în 2016. Niculae Bădălău este președintele organizației județene PSD Giurgiu, fiind reales în acest an.

Senatorul este absolvent al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și al Facultății de Inginerie și Management Agroturistic din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. La cursuri de specializare a menționat în CV: Școala Națională de Studii Politice și Administrație — Facultatea de Administrație Publică — Masterat — ‘Guvernare modernă și dezvoltare locală’; Academia de Studii Economice București — Masterat — „Management public”; Academia Militară București — „Colegiul Național de Apărare.

Niculae Bădălău este membru al PSD din anul 1991 fără întrerupere. El și-a început activitatea politică în anul 1991 în organizația PSD din localitatea Bolintin Vale, județul Giurgiu, unde a deținut funcția de președinte până în anul 2001, când a devenit vicepreședinte al organizației județene a PSD, iar din anul 2004 a devenit președinte al organizației județene a PSD. De la începutul vieții politice a avut activitate neîntreruptă în PSD și nu a migrat în nicio perioadă către alte partide.

Este poreclit și Baronul-Ficățel

Senatorul Niculae Bădălău este șeful baronilor PSD din sud-estul țării, poreclit baronul-Ficățel din cauza dosarului penal în care este acuzat că a luat șpagă carne de pui pentru a o da mită în alegeri, susţine B1TV. El este acuzat, pe lângă trafic de influență, de faptul că ar fi protejat interesele unei firme implicată în evaziune fiscală prin demersuri făcute la nivelul conducerii ANAF. A fost pus sub acuzare în 2013, iar ancheta nu a fost încă finalizată.

  • Comunicatul DNA:

„Procurorii au dispus începerea urmării penale faţă de Nicolae Bădălău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.

De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea învinuitului Bădălău Niculae, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

În aceeaşi perioadă, învinuitul Bădălău Niculae a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. Astfel, deşi aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată.

În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte. Învinuitului Bădălău Nicolae i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

3 milioane de euro pe un teren luat cu 12.000 de euro

După unele anchete jurnalistice apărute în presă, Agenția Națională de Integritate a cerut în octombrie 2009 anchetarea lui Bădălău sub suspiciunea de spălare de bani, precum și fals în declarații.  

Bădălău era acuzat că în perioada martie 2006-februarie 2007 a cumpărat de la fosta sa firmă un teren de 130 hectare cu doar 12.000 de euro, pe care apoi l-a revandut unui dezvoltator imobiliar pentru suma de 3 milioane de euro, scria România Liberă.

Inspectorii ANI îl suspectau pe Bădălău de fals în declarația de avere, deoarece nu a specificat mai multe conturi cu bani și suprafata reală a unor terenuri pe care le deținea.

Prima schimbare majoră a avut loc în 2006, când în declarația de avere i-a apărut un teren agricol de 130 de hectare, în comuna Bucșani. După nici un an, în ianuarie 2007, terenul se afla în continuare în declarația de avere, cu o singură mențiune: din teren agricol se transformase în teren intravilan, construibil. În același document, conturile sale bancare declarate erau de 400 de milioane de lei vechi, 20.000 de euro și 20.000 de dolari.

Doar o lună mai târziu, februarie 2007, Nicolae Bădălau completează din nou declarație de avere: terenul intravilan de 130 de hectare dispăruse, iar în locul lui apăruse un cont de 3 milioane de euro.

Dosarul penal de spălare de bani al lui Niculae Bădălău a fost „plimbat” între DIICOT şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiecare declinându-şi competenţa, iar în cele din urmă, DIICOT a decis, în 7 martie 2012, să dispună neînceperea urmăririi penale faţă de Niculae Bădălău, de soţia acestuia Rodica Bădălău şi faţă de Nina Zanfir (fostă Pavel), pentru infracţiunea de spălare de bani, scria „Gândul”.

Bădălău a fost la închisoare înainte de 1989

Senatorul Niculae Bădălău a fost însă condamnat, în 1988, la un an de închisoare cu executare la locul de muncă, după ce a furat patru saci cu grâu. El a fost graţiat de Nicolae Ceauşescu, decizie prin care i-a fost şters şi cazierul. Detalii aici.

În 1988, Niculae Bădălău era un tânăr inginer agronom. În momentul în care a fost prins de poliţie cu cei patru saci de grâu furaţi, tânărul şi-a recunoscut fapta. În rechizitoriu, procurorul de caz a menţionat: „Profitând de neatenţia muncitorilor din cadrul Bazei de Receptie Malu Spart, a sustras 4 saci cu grâu pe care i-a transportat la locuinţa inculpatului Gheorghe Dumitru, vânzându-i acestuia cu suma de 1.200 lei”.

Bădălău a fost condamnat de către tribunalul comunist la un an de închisoare cu executare la locul de muncă. El a reuşit să obţină astfel pedeapsa minimă, după ce avocatul său a invocat faptul că prejudiciul este unul minor. Bădălău a declarat în faţa instanţei că regretă furtul comis. Norocul său a constat în faptul că în anul respectiv Nicolae Ceauşescu a împlinit 70 de ani, prilej cu care fostul dictator a decis să amnistieze toate infracţiunile ce au primit o condamnare mai mică de 10 ani. Amnistia i-a şters actualului lider PSD tot cazierul, motiv pentru care acesta a putut să fie în ultimii ani subprefect, prefect, deputat şi senator de Giurgiu.

Averea

Conform ultimei declarații de avere date în mai 2018 în Parlamentul României, senatorul Niculae Bădălău deține două terenuri în suprafață de aproape 1,5 hectare, din moștenire, în localitatea Ogrezeni. Mai are alte două terenuri în suprafață totală de 0,3 hectare cumpărate împreună cu soția în localitatea Bolintin Vale și un teren în suprafață de 2.820 de metri pătrați în sector 1 București prin cumpărare.

Are o casă în suprafață de 441 de metri pătrați în localitatea Ogrezeni, moștenită, și una în construire în suprafață totală de 863 de metri pătrați în localitatea Bolintin Vale.

În declarația de avere a mai menționat că deține prin cumpărare și o motocicletă Yamaha, an de fabricație 2006, bijuterii și tablouri în valoare totală de 37.000.

În conturile bancare are 34.500 de euro, 93.000 de lei și 6.000 de dolari.

În declarația de avere completată în decembrie 2004, Bădălău recunoștea un teren agricol de 12.800 metri pătrați, și două terenuri intravilane de 4.815 metri pătrați.

Mai trecea în document și două apartamente, dar și două case de locuit. Una realizată de el de 863 metri pătrați și una moștenită, de 441 metri pătrați. Mai avea și 18.500 de dolari în conturi.

Ultima știre despre Bădălău: hoții i-au spart casa și i-au furat pistolul

Locuinţa din Bolintin-Vale a senatorului Niculae Bădălău a fost spartă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timp ce dormea cu familia.

Hoţii i-au luat acestuia 500 de euro şi 1.500 de lei din borsetă, 16 ceasuri, o verighetă, un lănţişor de aur, un pistol Beretta şi un încărcător cu 16 cartuşe, conform Antena3.

Anchetatorii au stabilit deja un cerc de suspecţi. „Soţia mea şi fiica sunt efectiv traumatizate. Le e teamă. Dormeam la etaj şi cineva a stat 20 de minute la parter, în casă, cu noi acolo. Se putea întâmpla orice. (Uşa – n.r) nu a fost spartă, a fost descuiată cu cheie. Culmea, aveam o cheie pe interior. În acest moment, fiica mea nu doarme singură, la 20 şi ceva de ani”, a spus marţi, la Parlament, senatorul PSD Niculae Bădălău.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate