Twitter a eliminat două postări ale ambasadei Rusiei la Londra în care se susținea că informația privind bombardarea unui spital ucrainean de către forțele ruse a fost falsă, iar BBC a demontat aceste afirmații calificându-le ca fiind false.
Spitalul din Mariupol a fost atacat miercuri, trei persoane fiind ucise. Numai că, în cele două tweet-uri, ambasada rusă din Londra susține, fără a prezenta dovezi, că spitalul era nefuncțional în acel moment și că femeile rănite, apărute în imaginile de la fața locului, erau actrițe, potrivit BBC.
Reprezentanții Twitter au declarat pentru BBC că tweet-urile respective au încălcat regulile legate de ”negarea evenimentelor violente”.
Oficialii de la ambasadă nu au oferit nicio dovadă care să susțină afirmațiile lor, iar echipa care se ocupă de dezinformări a BBC a găsit dovezi care contrazic acuzațiile.
Ambasada a susținut că spitalul era nefuncțional de mai multă vreme. Cu toate acestea, într-o postare veche de o săptămână de pe pagina sa de Facebook, spitalul invoca nevoia de aprovizionare cu combustibil pentru a-și continua activitatea.
Reportajele de la Mariupol de săptămâna trecută ale agențiilor de presă Associated Press și Sky News arătau că în spital se tratează victimele atentatelor și că maternitatea a fost mutată la subsol.

Afirmația potrivit căreia o bloggeriță a fost folosită pentru a falsifica fotografiile unei femei însărcinate la fața locului a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, deoarece femeia în cauză, care locuiește în oraș, este văzută însărcinată în postările Instagram de luna trecută.

Afirmațiile inițiale că bombardamentul a fost falsificat de Ucraina nu au venit de la ambasadă. Ele au început să fie populare în rândul utilizatorilor ruși ai aplicației de mesagerie Telegram mai devreme, în cursul zilei, iar apoi au fost menționate în buletinele de știri ale televiziunii ruse de stat și în talk-show-uri.
O altă afirmație care circulă, că bloggerița s-a prefăcut a fi o altă femeie surprinsă în atentat și fotografiată la fața locului este, de asemenea, neadevărată. O privire asupra imaginilor de înaltă rezoluție ale celeilalte femei prezentate în afirmații arată că nu seamănă deloc cu bloggerița. Sunt două femei diferite.
De asemenea au mai existat alegații că spitalul ar fi fost preluat de un batalion de extremă dreapta al armatei ucrainene. Deocamdată nu există nicio dovadă în acest caz.
Toate aceste afirmații continuă să circule online, în ciuda faptului că tweet-urile au fost eliminate.
Contul de Instagram al bloggeritei însărcinate a devenit acum o țintă pentru trolii online și teoreticienii conspirației.
Companiile de social media au încercat să abordeze dezinformarea pe platformele lor, multe companii mari de tehnologie blocând radiodifuzorii ruși RT și Sputnik.
Dar Twitter nu a interzis numeroase conturi legate de organizațiile guvernamentale ruse, inclusiv contul oficial de Twitter al lui Vladimir Putin.
De asemenea, contul ambasadei Rusiei rămâne și el activ.