Nenorocirea asta de la Caracal arată încă o dată că România nu are un stat funcțional, avem instituții care se calcă pe picioare, care își aruncă vina de la una la alta, avem justificări, este de părere fostul secretar de stat în ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.
„Timp în care oameni mor… Aud că SRI avea tehnică de localizare exactă, dar STS nu. Că de vină este CCR care a decis că informațiile obținute de SRI nu pot fi folosite în instanțe. Că de vină sunt politicienii care au amputat capacitatea instituțiilor de a acționa operativ, că au creat o stare de timorare în rândul polițiștilor și procurorilor… Probabil că discuția asta va rezultă în achiziția pe bani grei a tehnicii care să permită STS (și implicit serviciului 112) localizarea. Asta să fie soluția? Suntem atât de bogați încât să cumpărăm din nou echipamente pe care deja le avem? Să școlim alți oameni să le folosească?”, a mai spus Biriș.
De ce oare nu punem resursele pe care diverse instituții ale Statului le au la comun, să poată fi accesate de cine și atunci când este nevoie, mai ales când este vorba de viață și de moarte?
„Austriecii (și nu numai ei!) au rezolvat asta simplu. Au pus toate bazele de date, toate resursele informatice într-o companie publică care da servicii informatice tuturor instituțiilor publice. Totul. De la informații privind starea civilă, cazier, la informații fiscale. Toată resursă este disponibilă tuturor instituțiilor care au nevoie de ea”, mai afirmă Biriș.
Evident asta aduce pentru „statul permanent” câteva dezavantaje majore:
– nu mai au bugete de cheltuit în fiecare din instituțiile pe care le conduc;
– nu mai stau că cloșcă pe ouă pe informațiile pe care le dețin, informații din care le derivă parte din putere;
– nu mai pot da vină unii pe alții că nu au avut ce le trebuie.
„Pentru cetățean însă toate aceste dezavantaje sunt însă imense avantaje. Nu numai în ce privește astfel de nenorociri (care desigur se vor mai întâmplă, dar pot fi mult mai puține) dar și în ceea ce privește viață de zi cu zi, modul în care interacționează cu instituțiile care de fapt ar trebui să ofere servicii publice de calitate și nu să irosească timpul și nervii cetățenilor care au diverse nevoi. Mai mult, o astfel de soluție permite și obținerea de informații fără de care politici publice serioase nu pot fi generate și implementate. Personal mi-aș fi dorit că astfel de soluții să fie discutate în CSAT…”, a spus fostul secretar de stat.