marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiTragedia de la Caracal – cronica unor morţi anunţate

Tragedia de la Caracal – cronica unor morţi anunţate

Tragedia de la Caracal pare cronica unor morți anunțate și arată, din păcate, modul în care autorităţile au acţionat nu este surprinzător, ci oglindeşte atitudinea acestora faţă de siguranţa cetăţenilor, mai ales a celor mai vulnerabili: copii, fete şi femei, persoane cu dizabilităţi fizice şi psihice, persoane în vârstă”, atrage atenţia preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, Cristina Iurişniţi. 

„În România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener. Mai mult, conform datelor oficiale, în primele 6 luni ale anului au fost raportate peste 11.000 de loviri şi alte violenţe comise între membrii familiei – în creştere faţă de 2018. Săptămânal, 3 minore au fost violate sau agresate sexual. Ce trebuie să înţelegem cu toţii este că multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate tocmai pentru că victimele nu au încredere în autorităţi, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent”, insistă deputata USR, Cristina Iurişniţi.

Cronica unor morţi anunţate 

Noile modificări aduse legilor justiţiei în Parlament sau prin OUG fac ca aceia care au comis fapte violente, chiar pedofilie, pornografie infantilă sau trafic de persoane să poată scăpa de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau alte schimbări aduse Codurilor penale.

„Am atras nenumărate semnale de alarmă privind toleranţa faţă de agresori, însă reacţia celor de la putere a lipsit. Un singur exemplu: există de puţin timp ordinul de protecţie provizoriu ce ajută realmente la salvarea unor vieţi, dar numărul victimelor nu se va reduce semnificativ cât timp nu se implementează monitorizarea agresorilor în teren. Abia acum, la peste un an distanţă, Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect privind brăţările electronice”, subliniază Cristina Iurişniţi, care a semnalat public la debutul lui 2019 că aceste măsuri nu se regăsesc printre priorităţile bugetare pentru anul în curs şi coaliţia PSD&ALDE nu a prevăzut intervenţii suplimentare în acest sens la nivelul autorităţilor centrale sau locale.

În urma tragediei de la Caracal, alături de colegii din USR deputata Iurişniţi a propus o serie de măsuri necesare şi obligatorii pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. Printre acestea, abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu, operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, abrogarea OUG nr. 51/2019 care a eliminat transportul rutier judeţean de persoane, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor, operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali, modificarea pedepselor etc.

Totodată, acestea sunt doar intervenţii punctuale, ce repară situaţia pe termen scurt şi mediu. „Nu putem preveni şi combate violenţa dacă generaţiile viitoare nu sunt educate în spiritul respectării egalităţii de şanse şi de gen. Vă amintesc că reforma sistemului educaţional din acest punct de vedere întârzie nepermis şi cu costuri uriaşe pentru copii noştri şi pentru societatea românească, în general. Programele şi planurile-cadru, precum şi manualele şcolare nu includ noţiuni despre egalitatea de şanse şi de gen, drepturile femeilor, stereotipuri şi discriminare, educaţie pentru sănătate sexuală şi psiho-emoţională, drepturi reproductive şi prevenţie.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate