marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiDonald Tusk: La Budapesta, Morawiecki organizează un bloc politic pro-Putin cu Orban...

Donald Tusk: La Budapesta, Morawiecki organizează un bloc politic pro-Putin cu Orban şi Salvini

De ziua internațională a păcălelilor, naționaliștii și extremiștii de dreapta din Parlamentul European îi fac o nouă bucurie lui Vadimir Putin, direct interesat de slăbirea Uniunii Europene.

Premierul Ungariei Viktor Orban, omologul său polonez Mateusz Morawiecki şi politicianul italian Matteo Salvini, au pus, joi, la Budapesta, bazele unei noi alianțe conservatoare, fără a menţiona însă, în această etapă, o reorganizare a grupurilor în Parlamentul European – informează Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban a salutat, la încheierea întâlnirii, „primul pas al unui drum lung împreună”, conform AFP.

„Am fost de acord să continuăm colaborarea. Ne vom întâlni în mai, fie la Roma, fie la Varşovia, data va depinde de pandemie”, a declarat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă comune, la Budapesta.

Matteo Salvini, liderul formaţiunii italiene de extremă dreaptă Liga, a vorbit despre un „drum care începe astăzi şi care va continua în mai multe etape în diferite capitale europene, extinzând grupul”.

„Ne prezentăm ca nucleul istoric şi fondator” al acestei alianţe, cu „obiectivul de a fi primii în Europa”, a adăugat Salvini, promiţând „speranţă” după „cea mai întunecată şi cea mai obscură perioadă de după război” – informează AFP.

Premierul polonez, la rândul său a spus că alianța reprezintă un spectru larg de oameni și opinii și că susține o integrare europeană (…) care respectă suveranitatea naţională, familia, creştinismul, apărarea valorilor „tradiţionale”.

Aflat la putere din 2010 şi acuzat cu regularitate de derivă autoritaristă, Orban a sfârşit prin a se despărţi în martie de conservatorii Partidului Popular European (PPE), care domină viaţa politică europeană.

Cei 12 eurodeputaţi ai formaţiunii sale Fidesz sunt, deci, de acum în căutarea altor parteneri în cadrul Parlamentului European.

Dacă europarlamentarii Fidesz nu sunt afiliaţi niciunui grup, europarlamentarii lui Salvini şi cei ai lui Morawiecki fac parte din două grupuri parlamentare diferite la Strasbourg.

Partidul polonez PiS face parte din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, iar Liga lui Salvini din grupul Identitate şi Democraţie.

Dacă s-ar uni, europarlamentarii acestor trei partide ar constitui a doua forţă politică din Parlamentul European şi ar putea influenţa politica UE, a subliniat marţi Matteo Salvini cu prilejul anunţului privind reuniunea de joi de la Budapesta.

Potrivit lui Viktor Orban, sunt mulţi europenii care „nu vor nici migraţie, nici multiculturalism, preferând să susţină familia tradiţională şi să protejeze naţiunea” împotriva „unui imperiu european cu baza la Bruxelles”.

„Nu este nerealist ca aceste partide să poată forma un grup în Parlamentul European”, a comentat pentru AFP Daniele Albertazzi, politolog la Universitatea din Birmingham, subliniind totuşi existenţa unor divergenţe între ele asupra mai multor subiecte.

Până acum, tentativele de coagulare a forţelor politice naţionaliste şi de extremă dreapta din Parlamentul European au eşuat până acum.

Liderul PPE, polonezul Donald Tusk, a scris pe Twitter imediat după reuniunea de la Budapesta: „Rusia îşi mobilizează forţele în jurul Ucrainei. (…) La Budapesta, Morawiecki organizează un bloc politic pro-Putin cu Orban şi Salvini. Nu este o păcăleală de 1 aprilie”.

Foto: box24news.com

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate