duminică, octombrie 24, 2021
AcasăAgenda ZileiBNR: Important este ca acum să nu cadă băncile

BNR: Important este ca acum să nu cadă băncile

Pentru Banca Națională a României este important ca acum să nu cadă băncile, acest lucru trebuind să fie înțeles de public și întreaga societate românească, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Acesta spune că de abia după această urgență vine solidaritatea. 

„Publicul şi întreaga societate românească trebuie să înţeleagă că urgenţa întâi este să nu cadă băncile, să nu cadă vreo bancă, să nu cadă băncile în număr mai mare, că în crize se întâmplă astfel de catastrofe. Pentru că, dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui, pentru că după băncile care cad se duce toată economia. Aşa că, după această urgenţă, vine solidaritatea”, a declarat Vasilescu la Digi 24.

Potrivit lui, solidaritatea în acest caz îmbracă haina pragmatismului.

„Pentru că nu se poate altfel. În relaţia bănci – clienţi trebuie să primeze pragmatismul, plecând de la o experienţă pe care o avem, experienţa crizei din 2008 – 2011. În acea perioadă în România nu a căzut nici o bancă, dar 30% dintre cei care aveau credite nu au putut să le ramburseze”, a mai psus Vasilescu.

Oficialul BNR a afirmat că, în acest moment, departamentele care se ocupă de politica monetară de la Banca Naţională, inclusiv cele de strategie, sunt implicate într-o analiză foarte serioasă ca să vadă care pot fi consecinţele.

De pildă, cât ar putea o bancă să amâne plata ratelor – o lună, două – iar apoi ce efecte s-ar putea produce dacă asemenea amânări vin din partea unei bănci de importanţă strategică sau din partea unei bănci mai mici şi nu produce efecte care se dispersează în întreaga economie. Deciziile se iau pe termen scurt, în funcţie de cum decurg evenimentele.

Vasilescu a mai precizat despre cursul valutar că deprecierea are loc în context regional şi în cel al crizei.

„Dincolo de 11 indicatori economici care presează pe cursul de schimb, există unul deasupra tuturor: cererea şi oferta. În momentul de faţă, cursul acela la care ne uităm toţi depinde de cât de mare este cererea şi cât de mare poate fi oferta care să acopere această cerere”, a afirmat Vasilescu. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate