vineri, mai 27, 2022
AcasăAgenda ZileiBrexit: Românii din Marea Britanie vor avea aceleași drepturi ca și până...

Brexit: Românii din Marea Britanie vor avea aceleași drepturi ca și până acum

Românii din Marea Britanie vor avea aceleași drepturi ca și până acum, chiar și după Brexit, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.  

„Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii. Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenței la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voința suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori”, a declarat președintele.

Potrivit șefului statului, în procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană s-a urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit.

„Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice. Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite. România își dorește să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state”, a mai spus Iohannis.

În același timp, se dorește ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să se stabilească o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor.

„În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii. Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, a mai spus șeful statului.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate