Bugetul Capitalei pe 2020 nu are nici o legătură cu realitatea, în condiţiile în care veniturile estimate – 7,2 miliarde de lei – sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aproximativ 75%, este de părere candidatul independent la Primăria Municipiului București, susţinut de USR, Nicuşor Dan.
„Bugetul Primăriei Capitalei pe 2020 nu are nicio legătură cu realitatea. Veniturile estimate, 7,2 miliarde lei, sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aproximativ 75%. În aceste condiţii, bugetul aprobat nu merită comentat, neavând nicio valoare practică. Managerul unei companii private care estimează venituri de 7 miliarde lei şi încasează 4 miliarde lei este automat demis, în orice ţară şi în orice companie. Acesta ar trebui să fie şi mesajul bucureştenilor pentru actualul primar”, precizează Nicuşor Dan.
Acesta crede că întrebarea importantă pentru administraţia Capitalei este cât sunt plăţile restante neintroduse în execuţia bugetară.
„Spre exemplu, la rectificarea bugetară din decembrie 2019 se estima subvenţia pentru STB (n.r. – Societatea de Transport Bucureşti) la peste un miliard de lei, iar în execuţia bugetară la sfârşit de 2019 plăţile făcute au fost de doar 650 milioane lei. Plăţi restante importante sunt şi faţă de ELCEN. În estimarea mea, plăţile restante sunt între 1 miliard şi 2 miliarde lei, adică între 25% şi 50% din bugetul real”, susţine Nicuşor Dan.
Bugetul Capitalei pe 2020 nu este susținut de liberali
Liberalii nu votează bugetul Capitalei în şedinţa de Consiliu General de vineri şi nici nu girează aranjamentele pentru clientela PSD şi risipa de bani publici.
„Nu putem vota un buget nerealist, cu venituri supraestimate. Se vede cu ochiul liber că proiectul de buget propus de PSD/G. Firea urmăreşte ca banii bucureştenilor să fie acordaţi, discreţionar, companiilor municipale pe care le considerăm ilegale. Altele sunt priorităţile Bucureştiului”, a declarat Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti.
PNL Bucureşti afirmă că, dintr-un buget general estimat la circa 10 miliarde de lei, aproximativ 1,94 miliarde sunt alocaţi cheltuielilor de personal, din care 1,1 miliarde merg înspre companiile municipale şi alte investiţii finanţate din venituri proprii.
„Alocarea a 20% din bugetul Capitalei pentru cheltuieli de personal demonstrează că PSD îşi protejează grupurile de interese şi urmăreşte exclusiv folosirea banilor publici în scop de câştig electoral. De exemplu, instituţii precum Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie primeşte 60 milioane lei, Clubul Sportiv Municipal – 50 milioane, Proedus – 43 milioane lei, dar şi cluburile pentru seniori şi tineri – 50 milioane. Sume mai mari decât cele destinate consolidării clădirilor cu risc seismic – 173 milioane”, spun liberalii.
Aceştia acuză PSD că nu şi-a onorat promisiunile faţă de alegători şi că aşa va face şi anul acesta, amintind aici piste de biciclete, consolidarea clădirilor cu risc seismic, achiziţionarea de autobuze electrice şi tramvaie, în condiţiile în care au fost cumpărate deja 400 de autobuze noi poluante (Diesel), reţeaua de termoficare.
„Suntem sceptici şi că Primăria Capitalei va primi 1,3 miliarde de lei din fonduri europene, în special pentru achiziţia de tramvaie şi autobuze electrice, pentru că Primăria Generală nu are capacitatea necesară şi nici voinţa de a atrage aceste fonduri”, mai spun cei din PNL București.