marți, mai 24, 2022
AcasăAgenda ZileiBursa din România a crescut în 2019 cu 35%. Cea mai mare...

Bursa din România a crescut în 2019 cu 35%. Cea mai mare creștere din ultimii 10 ani

Bursa din România, sau mai bine zis, indicele bursier BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii listate, a crescut cu 35% în 2019, cel mai mare ritm de creştere din ultimul deceniu obţinut de bursa românească şi al doilea cel mai important avans al anului trecut în rândul burselor din Uniunea Europeană, potrivit Raportului Bursei de la Bucureşti.

„Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii listate, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 35% în 2019. Este cel mai mare ritm de creştere din ultimul deceniu obţinut de bursa românească şi reprezintă al doilea cel mai mare avans din 2019 din rândul burselor din Uniunea Europeană. Luând în calcul şi dividendele, avansul este de 47%”, se arată în raport. 

La nivelul Uniunii Europene, România a fost devansată doar de Grecia (+49%).

„Anul 2019 a fost anul în care am construit: am pus bazele Contrapărţii Centrale, entitate fundamentală pentru dezvoltarea lichidităţii pieţei, şi am îndeplinit toate criteriile pentru a fi promovaţi la statutul de piaţă emergentă secundară. Priorităţile pentru 2020 vizează continuarea logică a acestei construcţii: procesul de autorizare şi implementare a Contrapărţii Centrale, ceea ce va permite relansarea pieţei de instrumente derivate, eficientizarea operaţiunilor bursiere pentru participanţii la piaţa de capital, promovarea companiilor româneşti în rândul indicilor FTSE Russell pentru pieţe emergente şi, nu în ultimul rând, continuarea eforturilor pentru îmbunătăţirea semnificativă a participării populaţiei la piaţa de capital”, a precizat Adrian Tănase, CEO BVB.

Potrivit lui, anul 2020 poate fi unul şi mai bun pentru bursa românească în măsura în care statul reia procesul de a lista pe bursă pachete minoritare în companii la care este acţionar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank, proces care a fost îngheţat în ultimii 5 ani.

Listarea Hidroelectrica este aproape decisivă pentru ca România să primească statutul de piaţă emergentă şi din partea furnizorului global de indici MSCI.

„Pentru o mai mare relevanţă, ponderea în PIB a companiilor româneşti listate la bursă ar trebui să se dubleze şi să ajungă la 20% în următorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea şi susţinerea autorităţilor statului”, a explicat reprezentantul BVB.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate